Bahan-Bahan:
Bahan A
5 biji bawang merah - dkisar
5 ulas bawang putih - dikisar (jgn hancur sgt!)
Bahan B
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar lada hitam
1 sudu kecil biji sawi
5 biji cili padi
3 cm halia
3 batang serai
Bahan lain
Ikan haruan - dbersihkn
kulit kayu manis
bunga lawang
bunga cengkih
daun sup
daun bawang
2 biji tomato - belah 4
garam secukup rasa
serbuk perasa
4 sudu besar minyak untuk menumis
air secukupnya
Cara-cara:
Panaskan minyak kemudian tumiskan bhn A hingga kuning.
Kemudian masukkan bhn B, gaul sebati.
Biar sebentar kemudian masukkan air secukupnya untuk kuah sup dan biarkan hingga mendidih
Masukkan ikan, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan biar hgga empuk. masukkan garam, bahan perasa dan tomato
Bila semua dah cukup rasa blhlah tutup apinya.
Cadangan Hidangan:
Hiaskan dengan daun sup dan daun bawang(blh juga dimasukkan ke dalam sup sekaligus). kalau suka taburkan bawang goreng.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan