Selasa, 30 Jun 2009

Sup Burung Puyuh Berempah

Bahan-Bahan:

4ekor burung puyuh - potong kecil dan bersihkan
3 biji ubi kentang
1 sudu kecil serbuk perencah sup
1 sudu kecil serbuk kas-kas
4 cm kulit kayu manis
1 perencah sup bunjut
1/2 sudu kecil lada sulah
3 cawan air
1 batang serai - dititik
minyak masak untuk menumis
1 tangkai daun bawang - dihiris halus
1 tangkai daun sup - dihiris halus
bawang goreng secukupnya
garam secukup rasa

Bahan tumbuk
3 cm halia
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

Cara-cara:

Panaskan minyak & tumiskan bahan tumbuk.
Bila berbau harum, masukkan rempah sup, serbuk kas-kas, serai kulit kayu manis & sup bunjut, kacau.
Masukkan daging burung puyuh. Kacau & biarkan beberapa minit sehingga daging puyuh garing sedikit.
Masukkan air, ubi kentang biarkan mendidih & empuk.
Masukkan serbuk lada sulah & garam.
Kacau & padamkan api.
Tabur daun sup,daun bawang & bawang goreng kemudian hidangkan.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...