Selasa, 30 Jun 2009

Sup Belut

Bahan-Bahan:

1/2 kg belut - dipotong dan dibersihkan
2 sudu minyak masak
2 ulas bawang merah - dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
1 biji bawang besar - dimayang
1/2 inci halia - dimayang
10 biji lada burung
sup bunjut
1 rumpun daun bawang
1 rumpun daun sadri
1 rumpun daun ketumbar
2 biji limau nipis

Cara-cara:

Panaskan kuali dan masukkan 2 sudu minyak masak.
Goreng bawang merah hingga kekuningan, masukkan halia dan bawang putih.
Kemudian masukkan 2 mangkuk air dan sup bunjut.
Bila air mendidih masukkan belut dan cili padi.
Biarkan air mendidih sekali lagi.
Masukkan garam danserbuk perasa.
Sekiranya ingin pedas lagi taburkan 10 biji lada hitam.

Cadangan Hidangan:

Bila sudah diangkat, taburkan daun bawang, daun sadri, daun ketumbar dan perahan air limau nipis.
Belut sangat sesuai utk menyembuh luka dalaman.

Tambahan:

belut jagan dimasak terlalu lama, nanti isinya akan hancur.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...