Selasa, 30 Jun 2009

Cumi Bumbu Bali (Indonesian Cuisine)

Bahan-Bahan:

500 gm cumi (sotong) yang sedang - Gaul dengan air limau nipis dan garam, perap 10 minit bolehlah dicuci dan toskan.
1 biji limau nipis - perah jusnya
1 batang serai - dititik
2 helai daun limau purut
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya
4 tangkai cili merah - dihiris
6 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 cm kunyit hidup
1 cm lengkuas
1/2 sudu kecil belacan
1 biji tomato

Cara-cara:

Panaskan minyak, goreng cumi hingga setengah masak, angkat dan toskan minyaknya.
Panaskan tiga sudu minyak masak, tumiskan bahan kisar hingga wangi.
Masukkan serai, daun limau purut dan sedikit air.
Bila mendidih masukkan cumi, balik-balikkan biarkan hingga kuahnya pekat bolehlah diangkat.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...