Bahan-Bahan:
350 gram ikan kakap - haluskan ( blh juga guna ikan lain)
150 gram udang - cincang kasar
2 sudu makan tepung sagu
1 biji telur
1 cili merah besar - potong dadu kecil
1 lonjor kacang panjang -hiris halus
1 sudu makan daun ketumbar - cincang
tepung serbaguna
Bahan dihaluskan:
3 butir bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh lada serbuk
1 sudu teh gula pasir
Minyak untuk menggoreng
Bahan Sos:
100 ml air limau nipis
4 sudu besar gula pasir
1/4 sudu teh garam
8 biji bawang merah - cincang
10 cili padi merah - hiris
1 sudu besar sos ikan
Cara-cara:
Membuat Celupan:
Campur 2 sudu makan tepung serbaguna rasa pedas dengan 50 ml air, adun rata.
Membuat adunan:
Campur ikan kakap yang telah dihaluskan dengan udang, tepung sagu, telur dan bumbu halus, aduk rata.
Tambah cili merah, kacang panjang dan daun ketumbar, adun rata.
Membuat Sos:
Campur air limau nipis dengan gula pasir, garam, gaul rata hingga gula larut.
Tambah bawang merah, cili padi dan sos ikan, adun rata.
Membuat Begedil:
Ambil satu sudu besar adunan.
Bulatkan dan kemudian bentukkan.
Celupkan begedil dan lumuri dengan sisa tepung kemudian sisihkan.
Panaskan minyak goreng kemudian goreng begedil hingga masak kecoklatan, angkat.
Sajikan begedil semasa panas dengan sosnya.
Khamis, 11 November 2010
Telur Bistik
Bahan-bahan :
Telur:
2 biji telur
1 biji bawang merah
ayam - dicincang
1 tangkai cili padi
1 sudu teh serbuk lada hitam
sedikit hirisan daun sup
3 sudu besar sos cili
garam
kacang peas
serbuk penaik
Kuah:
Kuah:
1 sudu rempah beriani - bancuh bersama air
serai
puri tomato
tomato - belah 4
sedikit hirisan daun pudina dan daun sup
rempah2 (kayu manis, pelaga, cengkih, bunga lawang)
1 sudu besar kicap pekat
2-3 sudu besar kicap manis
3 sudu besar sos cili
garam
mix vege
Bahan-bahan kisar:
7 biji bawang merah
2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
Cara-cara :
Telur:
Pukul semua bahan, goreng seperti telur dadar.
Kuah:
Tumis rempah2, serai dan bahan-bahan mesin hingga naik bau.
Kemudian masukkan bancuhan rempah beriani.
Kacau dan biarkan hingga pecah minyak.
Masukkan puri tomato, sos cili dan kicap. Kacau lagi.
Setelah itu, masukkan ayam yg sudah digoreng tadi bersama daun pudina dan daun sup.
Gaulkan sebati hingga masak.
Masukkan tomato dan mix vege.
Cara hidangan:
Tuang kuah diatas telur dan hidangkan.
Tuang kuah diatas telur dan hidangkan.
Laksa Johor
Bahan-Bahan:
Untuk kuah
ikan tenggiri/parang sederhana besar - rebus, pisahkan isi dari tulang, campuran secara berasingan
ikan kembung - seperti di atas
~bahan ini boleh buat sekali
Segenggam udang hidup - rebus dan blend
Segenggam udang kering - rebus dan blend
Ikan kurau kering (sebesar tapak tangan)- rebus dan blend
~boleh buat sekali, air rebusan jangan dibuang. Guna air yang cukup cukup shj.
20 ulas bawang merah (shallots)- blend
10 ulas bawang putih - blend
2 peket kecil perencah kari ikan Adabi - mix with a little water to form paste
9 genggam asam jawa - segenggam bancuh dengan air rebusan ikan(ikut suka)
10 tangkai cili kering (rebus dan blend)
1 biji kelapa - buat santan (boleh guna santan segera)
kerisik (tiga/empat sudu makan/dari 1 biji kelapa)
gula, garam
minyak untuk tumis
2 serai, dititik (atau boleh blend dengan bawang)
Cara-cara:
(throughout the process, api sederhana and keep stirring)
Perapkan ikan & udang yang telah dihaluskan dengan santan selama 2 jam.
Masukkan cili boh (if using)and paste kari, goreng sampai terbit minyak, masukkan kerisik dan gaul rata.
Masukkan isi ikan, udang, ikan kering and udang kering
Masukkan air asam jawa (bancuh dengan air rebusan)
Bila agak mendidih, masukkan santan, adjust airnya,iar mendidih
Adjust the gula and garam
Biarkan mendidih and boleh rasa, kalau kurang masam boleh masukkan 1 atau 2 keping asam gelugor.
Cadangan Hidangan:
Satu peket spaghetti - rebus (laksa Johor ni kalau guna laksa beras tak berapa sedap)
Sebiji timun - hiris bulat dan mayang halus (macam batang mancis pun boleh)
Taugeh - basuh
Daun selasih - basuh dan mayang
Bawang besar - basuh dan mayang halus
Daun kesum (optional) - basuh dan mayang
Jeruk lobak (optional) - basuh dan hiris nipis
Limau kasturi - belah dua (for one serving)
Sambal - (10/15 cili kering rebus/cili merah dan 10 biji bawang merah di blend halus, belacan bakar anggaran 1 inci diameter + gula + garam secukup rasa)
Cara-cara:
Masukkan spaghetti dalam pinggan, masukkan timun and ulam ulam lain, masukkanlah kuahnya, bubuh sambal belacan dan perahkan limau.
Tambahan:
Makan dengan tangan lagi best.
to get the al dente texture, Didihkan air, masukkan spaghetti dengan sesudu olive oil/cooking oil and garam selama 10-15 minit(ikut instruction kat packaging), toskan dan bilas dengan air sejuk.
This is to avoid the pasta from continuing cooking in its own heat kalau tak bilas, nanti jadi kembang dan berkanji.
Selamat mencuba.
Untuk kuah
ikan tenggiri/parang sederhana besar - rebus, pisahkan isi dari tulang, campuran secara berasingan
ikan kembung - seperti di atas
~bahan ini boleh buat sekali
Segenggam udang hidup - rebus dan blend
Segenggam udang kering - rebus dan blend
Ikan kurau kering (sebesar tapak tangan)- rebus dan blend
~boleh buat sekali, air rebusan jangan dibuang. Guna air yang cukup cukup shj.
20 ulas bawang merah (shallots)- blend
10 ulas bawang putih - blend
2 peket kecil perencah kari ikan Adabi - mix with a little water to form paste
9 genggam asam jawa - segenggam bancuh dengan air rebusan ikan(ikut suka)
10 tangkai cili kering (rebus dan blend)
1 biji kelapa - buat santan (boleh guna santan segera)
kerisik (tiga/empat sudu makan/dari 1 biji kelapa)
gula, garam
minyak untuk tumis
2 serai, dititik (atau boleh blend dengan bawang)
Cara-cara:
(throughout the process, api sederhana and keep stirring)
Perapkan ikan & udang yang telah dihaluskan dengan santan selama 2 jam.
Masukkan cili boh (if using)and paste kari, goreng sampai terbit minyak, masukkan kerisik dan gaul rata.
Masukkan isi ikan, udang, ikan kering and udang kering
Masukkan air asam jawa (bancuh dengan air rebusan)
Bila agak mendidih, masukkan santan, adjust airnya,iar mendidih
Adjust the gula and garam
Biarkan mendidih and boleh rasa, kalau kurang masam boleh masukkan 1 atau 2 keping asam gelugor.
Cadangan Hidangan:
Satu peket spaghetti - rebus (laksa Johor ni kalau guna laksa beras tak berapa sedap)
Sebiji timun - hiris bulat dan mayang halus (macam batang mancis pun boleh)
Taugeh - basuh
Daun selasih - basuh dan mayang
Bawang besar - basuh dan mayang halus
Daun kesum (optional) - basuh dan mayang
Jeruk lobak (optional) - basuh dan hiris nipis
Limau kasturi - belah dua (for one serving)
Sambal - (10/15 cili kering rebus/cili merah dan 10 biji bawang merah di blend halus, belacan bakar anggaran 1 inci diameter + gula + garam secukup rasa)
Cara-cara:
Masukkan spaghetti dalam pinggan, masukkan timun and ulam ulam lain, masukkanlah kuahnya, bubuh sambal belacan dan perahkan limau.
Tambahan:
Makan dengan tangan lagi best.
to get the al dente texture, Didihkan air, masukkan spaghetti dengan sesudu olive oil/cooking oil and garam selama 10-15 minit(ikut instruction kat packaging), toskan dan bilas dengan air sejuk.
This is to avoid the pasta from continuing cooking in its own heat kalau tak bilas, nanti jadi kembang dan berkanji.
Selamat mencuba.
Langgan:
Catatan (Atom)