Selasa, 30 Jun 2009

Air Soya Mak Saya



Bahan-Bahan:

500 gm kacang soya - Basuh kacang soya dan toskan
Sedikit garam
Gula secukup rasa
Beberapa helai daun pandan

Cara-cara:

Rendamkan kacang soya dalam air selama 24 jam.
Kisar kacang soya bersama air suling dalam mesin pengisar (ukurannya ialah secawan kacang soya bersamaan dua cawan air)
Tapis kacang soya yang telah dikisar dengan kain kasa sebelum dimasukkan kedalam periuk (ini untuk mengelakkan air soya berhampas, berkeladak)
Proses mengisar boleh diulangi mengikut kepekatan air soya yang diingini.
Seterusnya masak air soya itu dengan api yang kecil (air soya hendaklah sentiasa dikacau)
Masukkan beberapa helai daun pandan
Masukkan secubit garam
Masukkan gula secukup rasa
Sekarang anda boleh menikmatilah air soya anda...selamat mencuba

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...