Bahan-Bahan:
2 cawan penuh ice (pastikan setiap cawan berisi padu antara 300ml - 350 ml)
50 gram extract choc powder with sugar added
Extract (air nescafe/kopi + susu skim)- pembahagiannya ialah setiap 2liter air kopi/nescafe dicampur 1 liter susu skim.
Kalau di ikut kan kopi yang sepatutnya digunakan adalah jenis colombian - tapi nescafe menggunakan jenis rabusta so masih boleh digunakan lagi. Dan make sure nescafe itu pekat dan bukan cair.
Cara-cara:
Mula2 isikan ice kedalam cawan sampai penuh, pastikan yang ice tersebut kecil kecil supaya senang di blend.
Kemudian isi sampai penuh.
Masukkan pula extract tadi kedalam cawan yang berisi ice sampai lebih kurang setengah inci dari mulut cawan.
Tuangkan kedalam blender kemudian masukan pula cokelat powder dan di blend.
Untuk memastikan ianya telah hancur adalah ice yang telah hancur itu akan naik keatas dan menolak ice yang di atas akan kebawah dan di blend seketika sebelum menutup suis nya.
Jangan terlalu lama kerana ice akan terlalu hancur dan cair (masa untuk blend antara 30-45 saat)
Cadangan Hidangan:
Tuangkan kedalam cawan dan picitkan sedikit cream di permukaan cawan
Or nipiskan cream, guna lidi/pencungkil gigi yg bersih, bentukkan seperti yg terdapat di kopitiam. (utk hidangan panas shj)
Style (Other Alternative):
Boleh juga ditambah kan 9 biji kopi dan ianya menjadi - Ultimate Ice Blended
Ditambah 9 biji kopi dan 7 biji ceri menjadi - Black forest Ice Blended
Ditambah caramel tetapi cokelat powder ditukar ke vanilla powder menjadi - Ceramel Ice Blenden
Ditambah cinnamon (kayu manis) powder tetapi cokelat powder ditukar ke vanilla powder menjadi - Cinnamon Ice Blended
Jika di tambah vanilla sahaja dan cokelat powder di keluarkan akan mejadi - Vanilla Ice Blended
Tiada ulasan:
Catat Ulasan