Bahan-Bahan:
1 1/2 tin beras
2 batang serai
1 inci halia - di potong
3 ulas bwg putih
ayam/daging - di potong dadu
20-30 ekor udang - dibuang kulit
20 biji lada hitam
garam secukup rasa
1/2 biji kelapa - utk santan
2 biji kentang - di potong dadu
sedikit serbuk perasa
Cara-cara:
Didihkan beras dalam periuk dgn air yg banyak, masukkan serai, halia, bawang putih, Biarkan seketika.
Kemudian masukan ayam/daging, kentang, udang, dan lada hitam, kacau hingga sebati. Masukan santan, sedikit garam ,serbuk perasa dan masak dalam 10 minit.
Sedia untuk di hidangkan.
Cadangan Hidangan 3-4 orang:
sedap disajikan bersama ikan bilis goreng, bawang goreng dan daun bawang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan