Sabtu, 20 November 2010

Spaghetti Bolognese(Italian Cuisine)

Bahan-bahan:


450g daging lembu - cincang
1 sudu teh minyak zaitun
90gm bawang merah - cincang halus
35gm daun bawang - hiris
1/2 batang saderi - potong dadu
25gm paprika merah kecil - potong dadu
30gm lobak merah, kupas dan parut
75 gm epal - kupas, buang biji dan parut
1 ulas bawang putih - cincang
400gm tomato cincang
4 sudu besar pure tomato
2 sudu besar sos tomato
250ml stok daging lembu
1/4 sudu teh oregano kering
500gm spaghetti - rebus


Cara-cara:


Panaskan minyak dalam kuali besar dan tumis sayuran, epal dan bawang putih selama 10 minit, sampai lembut.
Transfer ke blender dan tambah tomato kemudian kisar sampai halus.
Masak daging cincang (sedikit2) dan goreng di atas api sedang-tinggi, menggunakan senduk kayu, sampai kecoklatan (anda mungkin perlu melakukan hal ini dalam dua batch).
Jika anak anda menyukai tekstur lebih halus maka anda boleh memindahkan kecoklatan mince ke prosesor makanan dan kisar sampai dihaluskan.
Tambah sos tomato dan sayur ke mince kemudian gaul dalam tomato pure, sos tomato, dan oregano.
Didihkan dan masak selama 40-45 minit, sampai sos pekat.
Perasakan dengan garam dan lada.
Hidangkan diatas spaghetti.
Hiasi dengan karot, bawang, oregano, myk zaitun juga boleh tambah meatball.

Cadangan Hidangan: 6 orang

Kerabu Mangga

Bahan-bahan:


2 biji mangga epal - kupas dan diparut
1 biji sengkuang - kupas dan parut
2 sudu besar udang kering - digoreng tanpa minyak dan ditumbuk
2 batang serai - hiris halus
2 sudu besar kerisik
1 sudu besar gula
1 biji limau nipis - diperah
3 biji cili padi - cincang
1 biji cili merah - cincang halus
1 batang daun ketumbar - cuci dan cincang
2 sudu besar kacang tanah - digoreng tanpa minyak dan ditumbuk kasar


Cara-cara:


Campur semua bahan bersama-sama di dalam mangkuk besar, kacau rata dan sebati.
Sejukkan di dalam peti ais sebelum sajikan dingin sebagai pembuka selera atau salad.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...