Bahan-Bahan:
4 ketul ayam dada atau paha - dibuang tulang, bersihkan, tos.
2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1 sudu besar cilantro (daun ketumbar) - dicincang halus
2 sudu besar minyak masak
2 sudu besar kicap
2 sudu besar cuka putih (white vineygar)
1 sudu kecil sos worchestershire
½ biji limau nipis - diperah jusnya
¼ cawan sos buah plum
1 sudu kecil bahan perasa
Cara-cara:
Campurkan minyak, kicap, sos Worchestershire, juslimau, sos plum dan bawang putih dalam mangkuk kecil.
Kacau hingga rata dan ketepikan.
Dalam mangkuk yang berasingan, satukan bahan perasa, cilantro dan cuka putih.
Kacau hingga rata dan ketepikan.
Lumur hingga rata campuran sos dan bahan perasa pada daging ayam kemudian perap selama 2 jam dalam peti sejuk.(lagi lama lg bagus)
Aturkan daging ayam di atas dulang pembakar yang telah disapu minyak kemudian bakar hingga masak.
Tambahan:
Biasanya sy xguna pun cilantro 2, xsuka pada baunya.
Tapi jika anda suka, silakanlah letak.
Hidangan ini lebih enak rasanya jika dibakar menggunakan arang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan