Selasa, 30 Jun 2009

Penang Char Keow Teow

Bahan-bahan:


1 senduk kecil minyak masak
1/2 ulas bawang putih - potong halus2
1 biji telur
4 ekor udang (Byk pon tak per)
1 sudu besar cili (Boh @ Giling)
1 genggam keowteow (Pilih paling halus)
1 genggam taugeh
1 senduk kicap char keowteow (kalo xde, guna kicap biasa pon blh)
Sedikit Kucai
daun sup/bawang


Cara-cara:


Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga garing.
Masukkan cili, kicap,udang kacau selama 10saat(sampai udang masak).
Masukkan kueteow, kucai kacau rata sikit dan terus tutup api.
Pecahkan telur dan kacau dan terus angkat (kena cepat kalau tak, takder kuah nanti... telur bagi 1/3 masak aje baru ada kuah)


Cadangan hidangan:


Tabur daun sup, bawang goreng.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...