Selasa, 30 Jun 2009

Fish N Chip

Bahan-Bahan:

Bahan A (Utk ikan)
3 Kepingan ikan putih
5 sudu besar Kicap
1 sudu besar Sos tiram
2 biji air perahan limau kasturi
2 biji telur dipukul sebati
10 keping biskut lemak / cream cracker - dihancur2kan<

Bahan B (French Fries)
5 biji ubi kentang - di potong panjang2, celup bsama garam, telur, tepung ubi
ATAU
Frenc Fries yg dibeli dipasaraya

Bahan C (Coselaw)
1/2 biji kobis saiz sederhana
1 biji karot
Mayonaise

Cara-cara:

BAHAN A:
Perap kepingan ikan dgn kicap, sos tiram dan air perahan limau
Panaskan minyak, salutkan kepingan ikan dgn telur dan kemudian salutkan dengan biskut yg telah dihancuirkan tadi
Setelah kekuningan, boleh diangkat dan di hidang

BAHAN B:
Goreng sehingga empuk dan masak
Enak di hidang bersama kepingan ikan yg digoreng tadi

BAHAN C:
Parut Kobis dan karot mengikut cita rasa masing2 samada pjg2 ataupun spt KFC
Campurkan kesemua bahan2 dgn mayonaise secukupnya.
Sejukkan didlm peti sejuk.
Sebaiknya, sediakan sebelum menggoreng ikan dan kentang.

Cadangan Hidangan:

Kepingan ikan dihidang bersama kentang goreng dan coselaw (sejuk).
Enak dimkn panas2 bersama sos cili.

Tambahan:

Bole juga guna ikan lain.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...