Selasa, 9 November 2010

Rendang Tok Masakan Perak

Bahan-bahan:

1 kg daging - potong besar, basuh dan toskan
2 biji kelapa - parut, dibuat santan pekat
1 biji kelapa - dibuat kerisik
1 buku gula kabung
sedikit kelapa muda - hiris
sedikit ait asam jawa
2 helai daun pandan
sedikit gula - jika suka

Kisar halus:
20 tangkai cili kering
1/2 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
6 batang serai

Goreng tanpa minyak, kisar halus:
2 sudu besar rempah biji
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
sedikit kulit kayu manis
sedikit bunga lawang

Cara-cara:

Gaulkan dengan semua bahan yang telah dikisar selama 1 jam
Masakkan daging di dalam kuali dan tuangka santan pekat
Masukkan kerisik, gula kabung, hirisan kelapa muda, sedikit air asam jawa dan garam secukup rasa, kacau diatas api perlahan hingga masak dan pecah minyak.
Akhir sekali, masukkan daun pandan dan sedikit gula.

p/s: daging yang diguna hendaklah pejal dan lembut cth:daging batang pinang
kerisik - kelapa yang diparut, digoreng tanpa minyak hingga berwarna keperangan, tumbuk hingga ianya mengeluarkan minyak.
gula kabung juga dikenali sebagai gula melaka

Rendang Hati lembu

Bahan-bahan:

600 g hati lembu - potong, basuh menggunakan sedikit tepung dan limau nipis, bilas dan toskan.
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar biji ketumbar
1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh serbuk kunyit
2 biji bawang besar - dipotong bulat
1/2 cawan minyak masak
garam secukup rasa

Cara-cara:

Giling/tumbuk jintan manis, biji ketumbar dan lada hitam.
Gaulkan hati lembu dengan bahan giling, serbuk kunyit dan garam.
Perapkan selama 20 minit.
Panaskan minyak dan masukkan hati.
Tutup kuali dan goreng hingga masak.
Akhir sekali, masukkan bawang tadi, kacau seketika dan hidangkan

p/s: hati lembu kalau dibasuh menggunakan tepung dan limau nipis akan menghilangkan bau dan membuatkan masakan bertambah enak.

Daging Masam Manis

Bahan-bahan:

1kg daging - bersihkan, potong mengikut citarasa

Dikisar:
10 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1 inci halia
15 biji cili kering

Digoreng tanpa minyak, kisar halus:
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang - dibuang biji
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh jintan manis
garam

Cara-cara:

Perapkan daging dengan semua bahan yang telah dikisar selama 2 jam
Masak dalam kuali tanpa menggunakan minyak dengan api perlahan
Maukkan garam secukupnya dan kacau sehingga masak.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...