Isnin, 29 Jun 2009

Bubur Jagung

Bahan-Bahan:

300 ml santan cair
150 ml santan pekat
150 gm biji jagung - direbus
100 gm gula melaka
30 gm sagu biji
50 gm gula pasir
1 helai daun pandan

Cara-cara:

Didihkan santan cair, gula melaka, sagu biji dan daun pandan.
Apabila sagu masak, masukkan pula gula pasir, jagung dan santan pekat ke dalamnya.
Biarkan ia mendidih selama 3 minit dan angkat, bolehlah dihidangkan.

Bubur Harira Dari Morocco ke Malaysia

Bahan-Bahan:

2 biji Bawang Besar - potong dadu
1 mangkuk kecil Kacang Kuda - rendam seharian
1 mangkuk kecil Kacang Dal - rendam seharian
1 mangkuk kecil Kunyit
1 mangkuk kecil Lada hitam
Su'un
1 mangkuk kecil Tepung
1 mangkuk kecil Daging - dipotong dadu
1 mangkuk kecil Ayam - isinya dicincang
2 biji telur ayam

Bahan Kisar:

1 Ikat Daun Ketumbar
1 Ikat Daun Sup
5 Biji Tomato
1 tin kecil Tomato Puri - utk menambah Kepekatan

Cara-cara:

Tumis bawang besar, masukkan bahan kisar.
Setelah itu, masukkan kunyit.
Penggabungan warna hijau (daun-daun)dan kunyit menghasilkan warna seakan-akan coklat.
Kemudian, masukkan daging dan ayam.
Setelah naik minyak atau masaknya tomato, tambahkan air sebanyak mana kita hendak jamukan kepada tetamu.
Jangan risau, memang keadaaan cair pada awalnya.
Kemudian, masukkan 2 biji telur serta tepung.
Kalau hendakkan kepekatan, tambahkan lagi dua bahan ini.
Jangan lupa kacau sehingga betul-betul hancur, kerana ditakuti menjadi kerak yang keras dibawahnya.
Akhir sekali, masukkan kacang dal dan kacang kuda.
Biarkan sehingga betul-betul kacang tadi lembut.
Matikan api, dan hidangkan.

Cadangan Hidangan:

Resepi ini biasanya dipanaskan semula pada keesokan harinya kerana di Arab biasanya memasak dalam kuantiti yang amat banyak.
Sekali masak boleh dimakan untuk dua tiga hari, semakin pekat katanya.
Mereka selalu menggunakan hati ayam sebagai ganti daging kepada yang kurang berkemampuan

Tambahan:

Bubur Harira (bukan bubur harisa seperti yang Chef Wan cakap di TV, dr sumber maklumat kwn2) ini sering dijamu ketika berbuka puasa di Bulan Ramadhan di negara Morocco (Maghribi). Ianya memang satu santapan harian seiring dengan kurma dan masakan-masakan yang lain.

Walaubagaimanapun ada kekurangan yang terdapat di Malaysia.
Ada beberapa bahan yang saya sendiri tak tahu bahasa melayunya.
Tetapi, akhirnya terhasil juga bubur harira ini setelah digantikan dan diadaptasikan dengan bahan-bahan Malaysia.

Bubur Gunting Mak Saya

Bahan-Bahan:

400 gm tepung gandum - bancuh bersama air dan sedikit garam
1 biji kelapa - ambil santannya anggaran 2 1/2 mangkuk)
1 cawan gula pasir - mengikut kesesuaian rasa
2 keping gula kabung
2 helai daun pandan
Sedikit garam
Air secukupnya

Cara-cara:

Uli tepung hingga menjadi satu doh (biar keras sedikit daripada bancuhan roti canai).
Ambil sedikit tepung dan canaikan setebal 5 mm.
Kemudian gunting serong (ikut suka anda).
Jerangkan air anggaran 1/2 periuk.
Apabila air telah mendidih, masukkan tepung yang telah digunting tadi.
Kacau supaya ia tidak melekat.
Apabila telah timbul, angkat dan toskan.
Kemudian letakkan ke dalam bekas berisi air sejuk supaya ia tidak melekat.
Buat begini hingga selesai.
Masak gula pasir, gula kabung dan 1/2 cawan air hingga mendidih.
Toskan tepung yang telah direbus tadi dan masukkan ke dalam adunan air gula tadi.
Kacau perlahan-lahan hingga mendidih.
Setelah itu, masukkan santan, sedikit garam dan daun pandan.
Kacau selalu supaya tidak pecah minyak.
Apabila telah mendidih, rasainya dan bolehlah diangkat.

Bubur Asyura Kedah Mai

Bahan-Bahan:

1kg tepung beras
1kg gula pasir
1/2kg gula merah - masak dan ditapis
1/2kg kacang kuda - direbus
1kg kacang hijau - direbus
1/2kg kacang tanah - digoreng tanpa minyak
2kg ubi keledek - dipotong kecil dan direbus separuh masak
2kg pisang
200g sagu
3 tongkol jagung segar
1kg pati santan
Garam secukup rasa
2 helai daun pandan

Cara-cara:

Bancuh tepung beras bersama 7 liter air,kacau di atas api.
Masukkan pati santan dan daun pandan.
Kacau lagi sehingga pekat.
Masukkan gula pasir,gula merah dan garam.
Masukkan kacang hijau,kacang kuda, jagung dan keledek.
Masukkan kesemua bahan yang lain dan kacau sehingga masak.
Bila sudah masak tuang ke dalam acuan dan sejukkan sebelum dipotong.

Cadangan Hidangan: Jika suka boleh juga dimasak dengan memasukkan isi durian.

Ice Cream Cake

Bahan-Bahan:

Bahan kulit:
80 gm hirisan badam - bakar hingga rangup
1 kotak kecil butter cookies
1 kotak kecil biskut oren
125 gm mentega
Strawberi secukupnya

Bahan inti:
Aiskrim perisa strawberi
Aiskrim perisa coklat
500 gm krim putar

Cara-cara:

Panaskan ketuhar pada suhu 170 darjah Celcius.
Hancurkan butter cookies, biskut oren dan badam.
Masukkan mentega.
Tekan adunan pada bahagian bawah tin bakar.
Bakar selama 12 minit atau sehingga keemasan. Biarkan sejuk.
Kemudian ratakan aiskrim perasa strawberi pada bahagian luar di dalam tin bakar agar bahagian bawah berbentuk seperti kawah. Bekukan selama sejam.
Setelah keras, ratakan aiskrim coklat di bahagian tengah kek. Bekukan lagi selama sejam.
Hiaskan atas kek dengan krim putar dan starwberi.

Cheese Cake

Bahan-Bahan:

Bahan base:
4 cawan biskut Marie plain - dikisar halus
1 cawan almond - dikisar
1/2 cawan gula halus
1/2 cawan mentega - dicairkan

Bahan atas:
3 sudu teh tepung kastard
3 sudu teh air
455gm cream cheese
1 3/4 cawan gula kastor
Secubit garam
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh jus lemon
2 cawan sour cream
6 biji telur - asing putih kuning
1 sudu teh lemon zest - amik sikit kulit lemon pakai garfu

Cara:

Cara membuat base
Gaulkan kesemua bahan dalam bekas yang sesuai dan kering
Sapukan sedikit mentega pada loyang (spring form pan) dan tekankan adunan ke dalamnya
Bakar pada 175 darjah selama 15 minit. Ketepikan

Cara membuat atasnya
Larutkan tepung kastard bersama air di dalam bekas yang sesuai
Pukul adunan tepung kastard bersama cream cheese dan gula sehingga cukup gebu
Tambah garam, esen vanilla, jus lemon. Gaul rata
Tambah sour cream, kuning telur, lemon zest. Gaul rata
Di dalam bekas yang berlainan, pukul putih telur hingga gebu.
Masukkan ke dalam adunan
Tuang adunan ke dalam loyang yang mengandungi base dan bakar pada 175 darjah selama 45-60 minit.
Tinggalkan loyang di dalam oven selama 1 jam selepas itu dengan pintu oven terbuka. Hias dengan hirisan lemon dan hidang.

Kek Bebola Coklat

Bahan-Bahan:

Span Mentega Coklat:

325 gm tepung naik sendiri
75 gm serbuk koko
ayak bersama kedua bahan ini 3 kali

13 biji telur
1/2 sudu teh baking powder
120 gm coklat masakan - dicairkan, double boiler
3 sudu besar Quick 75
100 gm gula perang
100 gm gula icing - ayak
200 gm gula caster
1 sd makan susu cair
1 sd besar chocolate emulco/paste
2 sd teh esen butter-vanilla
400 gm mentega - dipukul hingga kembang

Bahan Coating :

(dimasak dgn double boiler hingga pekat - sentiasa dikacau dgn whisk)
750 gm coklat masakan
50 gm gula icing
1/2 cawan susu pekat
75 gm mentega
200 gm gajus - dipanggang suhu 140C hingga kuning dan kisar halus
100 gm mentega - dicairkan
100 gm gula icing

cawan keras besar secukupnya
taburan gula icing
chocolate rice secukupnya
ceri merah dan hijau
hirisan badam bakar

Cara-cara:

Pukul telur bersama gula perang, gula icing, gula caster dan Quick 75 hingga kembang dan pekat.
Masukkan tepung dan baking powder dan pukul sebati masukkan susu cair, pukul hingga naik kelajuan tinggi 10 minit.
Masukkan esen mentega, chocolate emulco dan pukul lagi kemudian masukkan cairan coklat yang telah suam.
Pukul hingga coklat larut baru masukkan mentega pukul sedikit2 hingga habis.
Pukul sebati dan tuang dalam tin 10 X 10 berlasa kertas gris dan bakar dalam oven yg telah dipanaskan 20 minit suhu 160C selama sejam.
Sejukkan kek dan tutup dgn kertas foil biarkan semalaman.
Peroikan kek menggunakan hujung jari yang kering, masukkan mentega cair, gajus kisar dan gula, gaul hingga boleh dikepalkan sebesar bola golf.
Golekkan kepalan kek kedalam coklat cair dan golek pula diatas chocolate rice.
Hias dengan badam bakar dan ceri. Taburkan gula icing.
Hidangkan atau boleh disejukkan dalam peti sejuk.

Cadangan Hidangan:

Selain dari coating chocolate rice, ia juga boleh digolekkan atas badam bakar atau kelapa parut kering yang telah dipanggang kuning.
Juga boleh dihias sedikit dengan krim dan bentukkan seperti buah manggis dan sebagainya mengikut citarasa.

Banana Soft Cake

Bahan-bahan:

Bahan A:
7 biji pisang masak
2 camca besar tepung naik sendiri
1 biji telur + 7 sudu besar gula - kacau

Bahan B:
1/2 cawan air masak
1/2 cawan susu cair

Cara-cara:

Lenyekkan 7 biji pisang,masukkan tepung naik sendiri dan kacau
Masukkan telur dan gula, kacau lagi
Masukkan Bahan B kacau lagi
Masukkan ke dalam microwave medium 28 minit.

Hidangan untuk 5 orang
sedap dimakan sebagai pencuci mulut atau makan petang.

Chocolate Moist

1st time ni nk buat kek choc moist.
Ku punya harapan yg tinggi.. menjadilah yo..






Bahan-bahan:

Kek:

250 gm mentega
1 3/4 cawan gula kastor
5 biji telur
1/2 sudu teh esen vanila
3/4 cawan koko
2 cawan tepung naik sendiri
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 cawan susu coklat yg disejukkan

Topping:

3/4 cawan gula icing
3/4 cawan koko
1/2 cawan susu coklat
1 sudu kecil mentega

Cara-cara:

Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang.
Masukkan telur sebiji sebiji dan esen vanila.
Ayak tepung naik sendiri, koko dan soda bikarbonat bersama dan kemudian masukkan ke dalam campuran tadi bersama susu coklat berselang seli.

Topping:

Masukkan koko, gula icing dan mentega ke dalam kuali yg dah di'double boiling'.
Kemudian masukkan susu coklat dah kacau.
Jika terlalu cair masukkan gula icing dan jika terlalu pekat tambahkan susu coklat.

Cadangan Hiasan:

taburkan hirisan badam atau coklat rice atau apa-apa yang dirasakan perlu dan menarik.

Ayam Vareval Chef Wandy

Bahan-Bahan:

1 ekor ayam - potong halus, gaul kunyit goreng separuh masak
1 labu bwg besar - hiris
Daun kari, cili kering
Rempah2 - bunga lawang, cengkih, kulit kayu manis
Cili boh
sedikit Rempah kari ayam
Kicap pekat
Sos tiram
Bahan perasa

Bahan tumis:

1 labu bwg besar - kisar
1 labu bwg putih - kisar
Halia - kisar

Cara-cara:

Tumis bahan kisar sehingga naik bau.
Masuk rempah, cili boh, rempah kari(biar pecah minyak)
Masuk sedikit air. Masak hingga kering.
Masukkan ayam yg telah di goreng, kicap, sos tiram, daun kari.
Masuk bahan perasa, biar hingga masak.

p/s: kalau suka boleh letak daun salad, tomato dan timun.
Hidangkan bersama nasi.

Nasi Ayam Chef Wandy

Bahan-Bahan:

Untuk nasi:


4 cawan beras - dibasuh dan ditos
5 cawan air rebusan ayam
3 ulas bawang merah - dihiris
3 biji bawang putih - dihiris
2 cm halia - diketuk
4 biji bunga cengkih
4 biji bunga lawang
3 cm kulit kayu manis
1 batang serai
1 sudu kecil buah pelaga
Sedikit minyak untuk menumis

Bahan-bahan untuk cili sos:

10 biji cili merah - dibuang biji
1 labu bawang putih
1 cm halia, serai
4 sudu besar gula
Garam secukup rasa

Bahan-bahan untuk ayam:

1 ekor ayam - direbus
2 cm halia - diketuk
1 cawan sos tiram
1/2 cawan madu
Minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan untuk sup:

Air rebusan ayam
2 kiub Maggi Ayam Knorr
1 batang lobak merah
4 biji ubi kentang
Sedikit daun sup
Sedikit bawang goreng

Bahan-bahan untuk kicap sos:

1 cawan kicap pekat
1 cawan sos tiram
5 biji bawang putih (kisar)
Minyak bijan
air rebusan ayam
Tepung ubi

Cara memasak nasi:

Tumis semua bahan kecuali serai dan air rebusan ayam di dalam kuali.
Setelah terbit bau, masukkan air rebusan ayam dan serai ke dalam tumisan tersebut.
Tuang bahan-bahan tersebut ke dalam beras yang sudah dibasuh dan masak seperti biasa.

Cara memasak sos:

Kisar cili merah, bwg putih, halia dan serai sehingga halus.
Masukkan gula dan garam secukup rasa dan masak di atas api sederhana kira-kira 15 minit.

Cara memasak ayam:

Kukus ayam bersama halia kira-kira 20-30 minit
Setelah dikukus, lumurkan ayam dengan sos tiram dan madu. Perap kira-kira 15 minit.
Goreng ayam dengan minyak yang secukupnya.

Cara memasak sup:

Gunakan air rebusan dari ayam yang dikukus tadi.
Masukkan kesemua bahan dan didihkan sehingga ubi kentang dan lobak empuk dan masak.
Hias dengan daun sup dan bawang goreng di atasnya.

Cara memasak kicap sos

Panaskan mnyak.
Tumis bawang putih dan diikuti semua bahan2 lain.
Masak sehingga mendidih.

Cadangan Hidangan:

Untuk 6 orang. Boleh ditambah dengan sayur salad, tomato dan timun yang dihiris untuk menambahkan keenakan nasi ayam.

Tomyam Kung Nam Khon (Thailand Cuisine)

Bahan-Bahan:

2 cawan stok udang dan ayam
100gm udang kertas

2 batang serai
2 helai daun limau purut
3 sudu besar sos ikan
1 biji limau - ambil jusnya
5 tangkai cili padi

2 batang serai
2 biji bawang - hiris
3 keping cendawan tiram
1 sudu besar hirisan daun ketumbar
1 sudu besar hirisan daun bawang
2 sudu besar pes cili serbaguna (Namprik Phao)
Sedikit gula
Santan(mengikut kepekatan yang dikehendaki)
Cili kering - rebus, potong
1 cawan air

Cara:

Tuangkan stok serta air ke dalam periuk dan didihkan.
Masukkan daun limau purut, serai, cendawan, 
cili padi dan bawang.
Masukkan udang diikuti sos ikan dan kacau rata.
Masukkan pula pes cili dan gula, kacau lagi hingga pecah minyak.
Campurkan dengan santan kacau hingga sebati.
Sebelum dihidangkan tabur cili kering, daun ketumbar dan daun bawang. Hidangkan.

p/s: Tomyam Kung Nam Khon (
Udang tom yam dengan santan)
masakan ini tidak perlu gunakan garam kerana rasa masinnya sudah digantikan dengan sos ikan.
Jika anda suka masin, tambah jela garamnye.

Otak-Otak


 Bahan-Bahan:

500 gm ikan kurau/tenggiri/kakap - dibuang tulangnya, dikikis isinya & diperasakan
250 gm udang hidup - dibuang kulit & uratnya, dicincang & diperasakan
Garam secukup rasa
1/2 sudu besar gula
1 susu besar pati santan
2 camca ketumbar - direndam, digiling
185 gm kelapa parut yang telah dibuang kulit airnya - direndam & ditumbuk
2 sudu besar daun kesum yang telah dicincang
Daun pisang - dilayurkan untuk membungkus

Bahan kisar:
4 batang serai - dihiris nipis
10 biji buah keras
2.5cm kunyit hidup
12 tangkai lada merah
2 ulas bawang putih
15 ulas bawang merah

Cara-cara:

Campurkan pati santan, ketumbar & bahan kisar dalam periuk.
Didihkan, kacau selalu hingga pekat.
Masukkan kelapa yang telah ditumbuk & digaulkan rata-rata.
Tutup apinya, letak ditepi.
Masakkann ikan, udang, gula & daum kesum.
Bahagikan campuran itu pada daun-daun pisang & bungkus.
Sematkan dengan lidi.
Panggang di atas api arang yang kecil selama 15 minit, dengan membalik-baliknya sekali-sekala.
Hidangkan.

Cadangan Hidangan: Untuk 4-6 orang saja




p/s: Otak-otak adalah kuih yang ditemui di seluruh Malaysia, Singapura dan Indonesia.
Ia adalah salah satu makanan berasaskan ikan tradisional Terengganu selain Satar.
Sejak Terengganu terkenal sebagai negara penangkapan ikan, makanan 
berasaskan 

ikan yang dihasilkan oleh rakyat Terengganu yang diperbuat daripada ikan segar untuk mempertahankan rasa asalnya.

Ianya dimakan begitu sahaja atau dengan roti atau nasi.
Otak-otak dibuat dengan mencampur pasta ikan (biasanya tenggiri) dengan campuran rempah-rempah termasuk cili, bawang putih, bawang merah, kunyit, limau dan santan.
Campuran ini kemudian dibungkus dengan daun pisang dengan dikukus, kemudian bakar atau steam.
Otak-otak juga biasa dibuat dengan udang, juga menghasilkan lebih banyak variasi bertekstur.



Lala Masak Halia

Bahan-Bahan:

1 kg lala segar
3 cm halia
3 sudu besar cili boh
1 ulas bawang putih - tumbuk halus
2 biji bawang merah - tumbuk halus
1 biji bawang besar - tumbuk halus
2 cm asam keping
Sedikit minyak - untuk menumis
sedikit air
garam secukup rasa
gula secukup rasa

Cara-cara:

Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga wangi.
Masukkan cili boh dan tumis lagi.
Masukkan lala, asam keping dan gaul sebentar supaya sebati dengan bahan tumis.
Masukkan sedikit air supaya lala masak.
Akhir sekali masukkan garam, gula dan bawang besar yang dipotong ring.
Apabila lala mula terbuka ia menandakannya sudah masak.

p/s: Taburkan spring onion jika suka.
Sekiranya suka boleh tambah lagi halia dan cili boh.
Cili boh juga boleh ditukar dengan cili padi.

Gulai Ketam

Bahan-Bahan:

600 gm ketam
2.5 cm halia - hiris halus
1 biji kelapa - ambil 2 sudu digiling lumat, selebinya dibuat santan
1 bungkus rempah gulai daging
1 batang serai - tumbuk
1 sudu besar minyak
Garam secukup rasa

Cara-cara:

Jerang periuk dan tumiskan rempah bersama kelapa yang digiling.
Masukkan santan dan kacau perlahan-lahan.
Masukkan ketam, serai, halia dan sedikit garam.
Masak hingga mendidih.



Sizzling Prawn

Bahan-bahan:

300g udang harimau - dibelah belakang
1cm halia - hiris
50g bawang merah - hiris
1 sudu teh sos tiram
1 sudu besar sos cili
1/2 sudu teh kicap pekat
4 sudu besar air
1sudu teh air asam
Garam/gula secukupnya
Beberapa bawang hijau untuk garnishing


Kisar:
4 biji cili merah - buang biji
2 ulas bawang putih
4 biji bawang merah



Cara-cara:


Panaskan pinggan tahan panas
Dalam periuk lain, tumis halia dan hirisan bawang
Tambah bahan kisar dan masak selama 30 ~ 60 saat (perhatikan suhunya)
Tambah udang, sos tiram, sos cili, kicap, gaul agar sebati.
Tambah air, sedikit demi sedikit dan kacau kacau rata.
Masukkan sedikit gula, air jeruk nipis dan garam secukupnya.
Keluarkan dan hidang di pinggan yang telah dipanaskan.

Udang Mentega (Butter Prawn)

Bahan-Bahan:

1 kg udang galah/udang harimau - belah belakangnya jgn putus ekk
1 sudu teh garam
1 kg minyak untuk menggoreng
250 gm mentega tawar (unsalted butter)
6 pelepah daun kari (daun shj)
5 ulas bawang putih - cincang
6 biji cili api - cincang
8 biji kuning telur
250ml susu cair penuh krim
1/2 sudu teh serbuk perasa
1 sudu teh garam
1 sudu teh sos ikan
1/2 sudu teh serbuk pati ayam
1 sudu besar gula

Cara-cara:

Perap udang yang dengan garam dan goreng dalam minyak panas selama 2 minit hingga bertukar warna. Toskan.
Pukul kuning telur dan susu bersama serbuk pati ayam hingga kembang.
Panaskan kuali masukkan mentega dan biarkan cair perlahan-lahan.
Tumis bawang putih hingga kuning dan masukkan cili api, kacau sebentar.
Masukkan bancuhan telur dan kacau hingga mula pekat, masukkan daun kari, sos ikan, udang goreng, gula, garam dan serbuk perasa.
Kacau hingga bersarang dan garing.
Tuang, tapis dan biarkan mentega sejat sebentar.
Alihkan ke pinggan dan hidangkan.



Barbeku Sotong

Bahan-Bahan:

80 gm sotong torak/jejarum/lain2
4 gm rempah paprika
2 gm serbuk cili
2 gm aromat
2 gm garam
2 gm lada sulah
2 gm jus limau nipis
2 gm sos tiram

Bahan dikisar:
4 gm kunyit hidup
4 gm bawang putih
4 gm bawang merah



Cara-cara:

Tarik kepala sotong dan bersihkan bahagian dalamnya.
Tos air sotong. Perap sotong bersama bahan-bahan lain selama sepuluh minit.
Kalau lg lama perap lg lazat rasanya..
Panggang hingga masak, potong stick lintang tapi jangan putus.

Sebelum hidang, wat dressing dulu la kalo nk cantik (letak daun kunyit atas pinggan melamin etc, letak sotong, pepermint/spearmint, madu, cili padi n hiris/parut lemon dan hidangkan dengan sos(tengok pada link sambal dan sos)


p/s: Untuk melazatkan barbeku, gaulkan bahan utama dengan garam, rempah ratus dan perap semalaman, masukan sedikit air limau nipis untuk menghilangkan bau hanyir. Jika menggunakan daging, bungkus daging tersebut dengan daun betik untuk melembutkannya. Bungkus dan sejukan selama 48 jam.


Tomyam Makanan Laut (Tomyam Seafood)

Bahan-Bahan:

Daging - direbus dahulu supaya empuk
Sotong
Ketam
Kerang
Udang - sukahati,direbus asing
Kupang - kalo suka
150ml susu cair - adjust sendri
1.7L air - boleh campur ngan air rebusan daging tadi
secubit gula
secukup garam
1 sudu teh serbuk perasa
3 peket perencah tomyam ADABI - kalo suka
3 batang serai - dititik (bkn titk noktah ye..)
20 batang cili padi - kalo suka pedas, tambah lg banyak
1 peket cendawan - kalo suka
1 batang lobak merah
5 keping duan limau purut - koyakkan (jgn sampai hancur plak)
4 biji limau nipis
3 tangkai daun ketumbar - racik halus
1 biji bawang holland - potong bulat (kalau xde, bawang bombay pon bleh)
16 biji bwang putih - ketuk (jgn guna penukul plak hehe)


Cara-cara:


Panaskan air bersama bawang putih hingga hampir mendidih.
Masukkan perencah tomyam, serai, daun limau, bawang holland..
Hampir mendidih, masukkan lobak, daging, ketam, kerang, kupang, gula, garam, serbuk perasa, cili dan tunggu hingga mendidih..
Kalau tak masam masukkan air perahan limau nipis...
Masukkan susu cair, cendawan dan daun ketumbar...kacau perlahan2 dan jgn tinggalkan kerana susu tadi akan menjadi ketul2 kalau x dikacau....
Adunan tadi dengan rase masam,lemak,pedas,masin....
Siap dihidangkan....

p/s: jgn campur udang semasa masak kerana air udang akan mengganggu rasa tomyam...
kalau nak makan,baru ambil udang yang dah direbus asing..
susu cair perlu untuk menambahkan lemak dan kelazatan tomyam (kalo xsuka xyah letak ekkk..)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...