Selasa, 23 November 2010

Kueteow Kungfu Chef Wandy

Salam semenye...
Hari ni kite blaja buat Kueteow Kungfu plak ye.
Resepi dari suamiku yang tersayang...
Gambar 2 dah lama tp resepi baru upload arini 24/11/10

Yang ni sy dah adjust sesuka hati. telur guna 3 biji :p
Kaler pon xmerah sgt sbb malas nk beli thaisos.

Bahan2 yang patot ada:


Kueteow ikut banyak mana nak makan
Telur 2 biji - pukul
Lauk Sotong atau ayam atau udang
Air (sukati byk mane-ikut byk kueteow 2la)
Stok ayam (kalo ade) *p/s: boleh ganti ngan air rebusan ayam yoo..
Tepung jagung 1 sudu teh + air cket (bancuh agak2 pekatla)
Sayur (karot,  sawi, bunga kobis, anak jagung, dsd - seeloknya celur dulu)
daun bawang, daun sup - hias
Bawang besar - buat bawang grg
Bawang putih - ketuk
Kicap sotong
Minyak bijan
Sos tiram
Thai sos(merah) kalo xde guna sos tomato
Buah laici/longan
Garam ,gula


Cara-cara masak:


Letak 2 kuali atas api sedang.(1 minyak banyak,1 minyak sikit)
Masukkan kueteow kat dalam telur tadi dan gaul sampai sebati.
Goreng kueteow dlm minyak yg banyak sampai garing sket. (letak dlm pinggan)
Tumis bwg putih kedlm kuali yg minyak ckit.
Masukkan air(biasanya setengah cawan je)
Masukkan lauknye ke dalam kuah, letak sos tiram  n stok ayam sikit n sos tomato dan buah laici (agak2 rasa masam cket) .
Bila dah masak lauk tu, masuk sayur dan jangan sampai masak sangat la.(yang sedang2 saja-utk mengekalkan khasiat sayur)
Tuang kuah ke pinggan kueteow, tabur bwg grg, daun sup n daun bawang kat atasnya.


Note: Nama dia kueteow kung fu pasal kita kena berkungfu masa tengah masak sebab ada dua kuali, silap2 hangit salah satu kuali tu


Kalo masak kueteow kantonis plak, kueteow hanya goreng biasa sampai hitam sket dalam kuah ade telur.
Kalo masak guna bihun,goreng kering bihun sampai ianya jd cm bertih jagung 2. goreng xyah lama2. kang hangit plak.
Kalo masak kueteow ladna, samala cm kantonis cuma ladna ade cili padi(pedas)
Mee kuning xsesedap rasa utk masakan ini yoo.. Harap Maklum.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...