Selasa, 30 Jun 2009

Bihun Soto

Bahan-Bahan:


Untuk sup:
1 ekor tulang ayam
1 ekor ayam
2 kiub stok ayam
2 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 biji bunga cengkih
4 biji buah pelaga
Garam secukup rasa
3 sudu besar minyak
2 lter air


Dikisar:
2 biji besar bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 sudu teh lada hitam
4 biji buah keras


Untuk Kicap:
Segenggam cili padi - basuh, jangan dibuang batang
10 biji bawang putih
15 biji limau kasturi
Gula secukup rasa
Kicap pekat


Lain-lain bahan:
Bihun - celur dahulu
Taugeh – celur sekejap
Kacang Tanah – digoreng atau direbus
Begedil
Daun Sup dan Daun Bawang
Bawang Goreng


Cara-cara:


Sup:
Panaskan minyak di dalam periuk.
Masukkan bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis, dan buah pelaga.
Masukkan bahan-bahan yang dikisar. Goreng hingga perang.
Masukkan air kedalam periuk dan biar mendidih.
Kemudian, masukkan kedua-dua ayam kedalam periuk.
Masukkan stok ayam dan garam. Tutup priuk and tunggu sehingga ayam empuk/masak.
Setelah masak, keluarkan ayam yang berdaging tadi dari sup. Toskan ayam tadi.
Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga garing. Angkat dan sait-siatkan daging ayam tadi.


Kicap:
Goreng cili padi tanpa minyak hingga layur.
Bakar bawang putih sehingga keperangan.
Giling kedua-dua bahan sehingga hancur.
Perahkan asam limau.
Tuangkan kicap pekat dan gula.
Gaul bahan, tambah sedikit air kalau tidak mahu sos terlalu pekat.


Cadangan Hidangan:


Masukkan bihun yang telah dicelur, taugeh, kacang, tanah, daun sup, daun bawang, bawang goreng dan ayam goreng yang telah disiat kedalam mangkuk.
Kemudian masukkan sup dan akhir sekali masukkan sedikit sos kicap tadi dan perahkan limau kasturi.
Makan semasa masih panas.


Tambahan:


Bihun boleh jugak di gantikan dengan nasi impit.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...