Bahan-bahan:
1 Peket agar-agar
1200ml air
1 cawan susu pekat manis
RM1 Gula merah masak bersama 2 cawan air campurkan gula putih secukup rasa
Daun pandan
Cara-cara:
Rebus agar agar hingga hancur bersama daun pandan.
Asingkan suku bahagian kedlm periuk lain dan campurkan susu.
Biar mendidih sambil dikacau, tutup api dan tuang dalam acuan 4 segi. Biarkan beku.
Lebihan agar agar dicampurkan dengan air gula merah, hiris memanjang agar agar susu tadi dan susun selang seli dalam bekas lain sehingga habis
Tuang agar agar gula merah perlahan lahan kedalam susunan agar agar susu.
Biarkan beku sebelum dihidangkan.
Rabu, 3 November 2010
Puding Karamel
Bahan-Bahan :
Karamel :
175 gram gula pasir
Puding :
7 biji telur, putar
75 gm gula pasir
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu teh vanila
700 cc susu cair
Cara-cara:
Membuat Karamel:
Letakkan gula dan sedikit air dalam kuali.
Adun rata, masak hingga agak perang, angkat.
Tuang ke dalam pinggan tahan panas hingga rata ke seluruh permukaan pinggan, dinginkan.
Membuat Puding:
Campur telur, gula, garam, dan vanila.
Adun hingga rata, lalu masukkan susu cair, adun rata
Tuang ke dalam pinggan berisi karamel.
Kukus puding karamel dalam periuk yang berisi air mendidih selama 20 minit.
Tutup periuk dengan kain kanvas, angkat.
Dinginkan.
Karamel :
175 gram gula pasir
Puding :
7 biji telur, putar
75 gm gula pasir
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu teh vanila
700 cc susu cair
Cara-cara:
Membuat Karamel:
Letakkan gula dan sedikit air dalam kuali.
Adun rata, masak hingga agak perang, angkat.
Tuang ke dalam pinggan tahan panas hingga rata ke seluruh permukaan pinggan, dinginkan.
Membuat Puding:
Campur telur, gula, garam, dan vanila.
Adun hingga rata, lalu masukkan susu cair, adun rata
Tuang ke dalam pinggan berisi karamel.
Kukus puding karamel dalam periuk yang berisi air mendidih selama 20 minit.
Tutup periuk dengan kain kanvas, angkat.
Dinginkan.
Kueteow Th'ng (Thailand Cuisine)
Bahan-bahan:
1/2 kilo kuey teow - celur
sawi n tauge - celur
Sup:
1/2 ekor ayam.
rempah sup bunjut.
1/2 inc halia.
garam secukup rasa,
1 sudu serbuk lada sulah.
daun sup/daun bwg
Hiasan:
5 keping fishcake - potong, goreng
5 biji cili hijau potong bulat, campur sekali kicap manis
1 kg bwg putih - cincang halus
bwg goreng
Cara-cara:
Didihkan air masukkan ayam serta bahan2nya.
anggaran 15 minit toskan ayam sejukan, siatkan isinya.
tambahkan bahan2 sup yg perlu ikut selera sendiri.
Goreng bwg putih hingga kekuningan, tutup api.
Masukkan dlm botol sejukan n tutup botol,
Cara hidangan:
masukkan kuey teow dlm mangkuk
masukkan sawi n toge n fish kek n daging ayam yg telah kita siat2kan
masukkan sesudu gorengan bwg putih berserta dng myknya sekali.
masukkan kuah sup, taburkan bwg goreng n sedikit daun sup/bwg.
akhir sekali masukan cili hijau kicap tadi.
1/2 kilo kuey teow - celur
sawi n tauge - celur
Sup:
1/2 ekor ayam.
rempah sup bunjut.
1/2 inc halia.
garam secukup rasa,
1 sudu serbuk lada sulah.
daun sup/daun bwg
Hiasan:
5 keping fishcake - potong, goreng
5 biji cili hijau potong bulat, campur sekali kicap manis
1 kg bwg putih - cincang halus
bwg goreng
Cara-cara:
Didihkan air masukkan ayam serta bahan2nya.
anggaran 15 minit toskan ayam sejukan, siatkan isinya.
tambahkan bahan2 sup yg perlu ikut selera sendiri.
Goreng bwg putih hingga kekuningan, tutup api.
Masukkan dlm botol sejukan n tutup botol,
Cara hidangan:
masukkan kuey teow dlm mangkuk
masukkan sawi n toge n fish kek n daging ayam yg telah kita siat2kan
masukkan sesudu gorengan bwg putih berserta dng myknya sekali.
masukkan kuah sup, taburkan bwg goreng n sedikit daun sup/bwg.
akhir sekali masukan cili hijau kicap tadi.
Langgan:
Catatan (Atom)