Bahan-Bahan:
Bahan Puding Kurma:
20 biji kurma - dibuang biji
1 cawan air suam
100 g gula perang
50 g mentega
2 biji telur
200 g tepung gandum
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila
Bahan Sos Mentega:
1 sudu besar mentega
1 kotak whipped cream
100 g gula merah
1 sudu esen vanila
Cara-cara:
Puding Kurma:
Kisar kurma bersama air sehingga menjadi pes - asingkan
Pukul mentega dan gula menjadi lembut
Masukkan telur dan pukul lagi
Masukkan pes kurma tadi dan gaul
Masukkan tepung gandum sedikit-sedikit dan soda bikarbonat serta esen vanila
Masukkan dalam acuan kek dan bakar cara bain marie atau double boil (kukus)
Bakar selama 30-40 minit dengan suhu 180 darjah celcius.
Sos Mentega:
Masukkan semua bahan sos dalam periuk
Masak atas api sehingga berbuih dan matikan api
Cadangan Hidangan:
Puding sedap dimakan suam bersama sos mentega tadi.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan