Bahan-Bahan:
Bahan2 A
1 cawan kacang dhal kuning - direbus hingga kembang
4 biji ubi kentang dipotong dadu - di masukkan ke dalam dhal yang separuh kembang hingga empuk,
1 biji karot dipotong dadu
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil serbuk jintan manis
½ sudu kecil kunyit
1 sudu besar garam (ikut rasa)
bahan tumis hingga garing (gold brown)
7 ulas bawang puteh - dicincang halus
3 inci halia - dicincang halus,
1 ulas besar bawang besar - di potong dadu digoreng hingga sederhana dan dimasukkan kemudian
1 sudu besar jintan manis
2 kuntum bunga lawang
1 inic kulit kayu manis
dan diteruskan goreng hingga bawang kekuningan.
Cara-cara:
Bahan2 A direbus hingga empuk
Kemudian dimasukkan bahan yang ditumis tadi.
Masak lagi selama 5 minit untuk memesrakan semua bahan.
Angkat dan hidangkan.
Cadangan Hidangan:
sesuai dimakan bersama capati atau roti canai.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan