Bahan-Bahannya :
1 ekor ayam - potong kecil2, buang kulit perap dgn garam dan jus lemon 15min.
1/3 cawan rempah kari
200 ml pati santan
1 inci halia
4 ulas bawang putih
1 ketul kiub ayam - tumbuk halus
1 camca besar serbuk cili
2 biji limau nipis, perah jusnya
3/4 camca besar gula
1 camca teh garam
Cara-cara:
Satukan rempah kari, serbuk cili, bahan tumbuk, gula, jus limau nipis, santan dan garam. Kacau hingga menjadi pes.
Gaul bersama ayam tadi dan perap sekurang2nya 3 jam.
Masukkan ayam tadi bersama2 bahan perap ke dalam kuali, masak dengan api perlahan sehingga bahan2 perap kering dan bersalut pada ayam.
Angkat dan sejukkan.
Panaskan minyak untuk goreng terendam.
Biar minyak betul2 panas, masukkan ayam tadi dan goreng hingga senyap (tak de bunyi desiran lagi), angkat dan toskan.
Panaskan kembali minyak tadi dan goreng kembali ayam tadi hingga kuning keemasan, guna api sederhana untuk kali ini.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan