Ahad, 31 Oktober 2010

Ayam Masak Tomato

Bahan-bahan:


6 ketul ayam - dipotong sederhana besar (gaul kunyit & garam, grg setengah masak & ketepikan)
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum cengkih
1 kuntum bunga lawang
2 sudu besar puri tomato
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
garam secukup rasa
3 sudu besar madu
sedikit air
1 labu bawang besar - dipotong bulat
sedikit minyak untuk menumis.

2 tangkai cili - dikisar
8 biji bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
2 cm halia - dikisar



Cara-cara:-


Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan rempah ratus (kayu manis, cengkih dan lawang) sebentar.
Masukkan bahan kisar dan tumis hingga cili naik minyak.
Masukkan sos-sos dan tomato puri. Kacau rata.
Masukkan sedikit air dan biarkan kuah agak pekat.
Masukkan madu dan garam secukup rasa. Kacau.
Masukkan ayam dan kacau balik hingga ayam bersalut rata dengan bahan tumisan tadi.
Masukkan bawang besar yang dipotong bulat. (kalau nak berkuah sikit, lebihkan lg air)
Kacau balik hingga bawang agak layu dan tutup api.


p/s: Hidangkan dengan nasi tomato dan acar timun.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...