Bahan-bahan ( 4-5 orang makan )
3-4 pot beras
1/2 biji kelapa parut
2 ekor ikan kembong - rebus
5 ulas bawang merah
1/2 keping gula melaka
sedikit lada hitam
1 inci halia
daun kesum
kacang panjang
kubis
taugeh
cili padi
1 biji limau nipis
cuka
budu
Cara-cara:
Nasi :
Basuh beras dan masak seperti biasa.
Kalau suka, boleh tambahkan sedikit pewarna. (Biasanya pewarna yg asli menggunakan bunga seri pagi - warna biru/purple).
Untuk sambal kelapa :
Tumbuk bawang merah dan halia sehingga lumat, masukkan lada hitam, tumbuk lagi dan masukkan gula melaka.
Seterusnya masukkan ikan yang telah direbus dan dibuang tulang.
Tumbuk sehingga lumat dan sebati semua bahan2 tadi, ketepikan
Goreng kelapa parut sehingga agak keperang-perangan.
Setelah itu, masukkan ke dalam mangkuk dan campurkan bahan2 yang ditumbuk tadi.
Gaul sehingga semua bahan sebati dengan kelapa goreng.
Untuk kerabu :
Potong kacang panjang, daun kesom dan kubis.
Gaulkan sekali dengan taugeh.
Untuk Sambal cili:
Tumbuk cili bersama sedikit gula dan garam.
Perahkan limau nipis dan masukkan sedikit cuka.
Akhir sekali, hidangkan nasi kedalam pinggan, letakkan sambal kelapa, kerabu, sambal cili dan budu. Untuk lebih sedap, makan bersama daging panggang, telur masin dan keropok.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan