Ahad, 31 Oktober 2010

Kuah Kacang

Bahan-bahan:


300gm kacang tanah - digoreng tanpa minyak dan dibuang kulit


Dikisar dgn air:


6 batang serai
2 inci lengkuas
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
15 tangkai cili kering - direndam
Segenggam udang kering - direndam


Asam jawa sebesar bola pingpong - dibancuh dgn secawan air
2 sudu besar gula merah
5 sudu besar gula putih
1 sudu besar garam
Air anggaran 400ml - 500ml


Cara-cara:


Kisar kacang tanah. Sebahagian besar dikisar halus, sebahagian kecil dikisar kasar.
Tumiskan semua bahan kisar sehingga naik bau dan agak masak.
Masukkan air asam jawa. Kacau dan tuangkan air. Biarkan mendidih sambil
dikacau sekali-sekala.
Masukkan kacang tanah, gula dan garam.
Biar terus menggelegak dengan dikacau sekali-sekala.
Jangan risau sekiranya kuah kelihatan cair kerana lama-kelamaan ia akan pekat.
* Ada petua menggunakan buah keras utk memekatkan kuah tapi saya tak menggunakannya.
**Saya tidak juga menggunakan santan kerana ia membuatkan kuah kacang cepat basi.
Rasa dan adjust garam, gula dan masamnya.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...