Ahad, 31 Oktober 2010

Nasi Minyak


























Bahan-bahan:

1 kg. beras Basmathi - dibasuh & disejat
150 ml minyak sapi (or blh juga 2sb. butter + 2 sb. minyak jagung)
2 helai daun pandan - di carik2 & disimpul)
155 ml air (or 4-5cwn air)
150 ml susu cair (kalo xnk tlalu lemak, letak 1/2 cawan je)
2-3 camb stok pekat ayam/2 kiub stok
garam secukupnya
80 gm gajus (or + kismis)


Bahan Tumis:
5 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
2 buah pelaga


Bahan dikisar:
8 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2.5 cm kunyit hidup
2.5 cm halia


Bahan hiasan :
50 gm bawang goreng
100 g peas hijau


Cara-Cara:


Panaskan minyak sapi, masukkan bahan penumis dan bahan kisar.
Kacau hingga terbit bau.
Masukkan beras, gaul 2-3 minit.
Bubuh air, garam, susu dan stok bsama daun pandan.
Kacau sekali-sekala hingga menggelegak.
Bila airnya kering, perlahan api dan tutup periuk. Biar ia masak.


p/s: Blh dihidang bsama lauk ayam golek + acar dll.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...