Ahad, 31 Oktober 2010

Ayam Teriyaki (Japanese Cuisine)

Bahan-bahan:
300g paha ayam1 sudu besar sake (atau boleh guna cuka biasa)4 sudu besar kicap manis4-5 sudu besar mirin (letak atau 2 sb sos plum + 2 sb. Sos tiram)2 sudu besar gula1 sudu besar minyak sayur

Cara-cara:

Letak sake, kicap, mirin dan gula dalam mangkuk.

Kacau rata dan perap ayam di dalamnya selama sekitar 20 minit.Panaskan minyak di periuk, goreng paha ayam kedua sisi dan biarkan sampai masak, coklat.Tuang dalam sos teriyaki yang untuk mengasinkan ayam di periuk dan terus masak hingga ayam berkilat.Angkat periuk dari api, sajikan di atas piring dan sos yang tersisa dari minyak gorengan.Sajikan ayam teriyaki dengan nasi atau daun salad.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...