Bahan-bahan :
1 ekor ayam sederhana - dipotong dan digoreng biasa hingga 3/4 masak
2 batang serai - dititik
50 g rempah beriani + 2 sudu makan serbuk cili - dibancuh dgn air
100 g puri tomato
2 biji tomato - belah 4
sedikit hirisan daun pudina dan daun sup
rempah2 (kayu manis, pelaga, cengkih, bunga lawang)
1 sudu besar kicap pekat
2-3 sudu besar kicap manis
3 sudu besar sos cili
garam
kacang peas
Bahan-bahan kisar:
7 biji bawang merah
2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
Cara-cara :
Tumis rempah2, serai dan bahan-bahan mesin hingga naik bau.
Kemudian masukkan bancuhan rempah beriani.
Kacau dan biarkan hingga pecah minyak.
Masukkan puri tomato, sos cili dan kicap. Kacau lagi.
Setelah itu, masukkan ayam yg sudah digoreng tadi bersama daun pudina dan daun sup.
Gaulkan sebati hingga masak.
Masukkan tomato dan kacang peas.
Hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan