Ahad, 31 Oktober 2010

Ayam Rempah Madu

Bahan-bahan:-


1 ekor ayam - potong 10/12 bahagian, bersihkan, tos.
2 sudu besar rempah kari ayam
1 sudu besar serbuk kunyit
6 ulas bawang putih - ditumbuk
2 inci halia - ditumbuk
2 labu bawang besar - dikisar
2 sudu besar cili kering - dikisar
5 sudu besar madu
1 sudu besar gula merah
2 sudu besar puri tomato
garam secukup rasa
1 labu bawang besar - dipotong nipis bulat


Cara-cara:-


Gaulkan ayam bersama bahan halia, bawang putih, kunyit, rempah kari dan perisakan dengan garam. 
Perap ayam selama 2 jam (kalo nk sedap lg, perap semalaman)
Keluarkan ayam dari bahan perapan dan goreng hingga masak. (lebihan bahan perapan akan digunakan sebagai rempah kuah)
Panaskan minyak dalam kuali, dan tumiskan.
Masukkan bahan bumbu perapan dan cili kisar. Masak hingga garing.
Masukkan gula, madu, puri tomato dan kacau.
Masukkan sedikit air dan kacau lagi.
Apabila kuah sudah mendidih dan sedikit pekat, masukkan ayam.
Biarkan kuah mesra dengan ayam sambil dibalik-balikkan ayam dengan api sederhana.
Perlahankan api dan biarkan reneh sekejap hingga naik minyak dan kuah pekat.
Angkat dan hidangkan dengan nasi minyak.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...