Ahad, 31 Oktober 2010

Ayam BBQ

Bahan-bahan:


12 ketul kepak/peha ayam
4 sudu makan madu
1 sudu makan ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
2 inci halia
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 sudu makan sos cili
3 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan cili boh
1 sb sos Hoisin (jika ada)
Garam secukup rasa


Cara-cara:


Kisar kering ketumbar, jintan manis & putih.
Kisar/tumbuk halia, bwg merah & putih.
Gaul semua bahan2 tadi ke dalam ayam. Sesuaikan rasa manis & masinnya.
Perap semalaman @ sekurang2nya 2 jam supaya semua bahan2 td meresap masuk ke dalam isi ayam.
Panggang/bakar seperti biasa. Balik-balikkan ayam hingga masak.


p/s: Sedap makan begitu saja @ dengan nasi minyak dsbnya.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...