Ahad, 31 Oktober 2010

Pes Tomyam

Bahan-bahan:


3 sudu besar cili kering - kisar
1 sudu besar udang kering - dikisar
1 sudu besar belacan
1 sudu besar asam jawa - dibancuh dengan sedikit air
5 ulas bawang putih - dikisar
10 ulas bawang merah - dikisar
Sedikit Lengkuas - dikisar
3 batang serai - dikisar
1 sudu besar gula
garam
2 sudu besar jus limau nipis
Minyak untuk menggoreng


Cara-cara:


Campurankan cili kering, asam jawa dan perahan limau nipis.
Tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.
Masukkan udang kering dan belacan. Goreng hingga kekuningan.
Masukkan campuran (cili kering+serai+lengkuas=kisar ) tadi dan diikuti dengan garam dan gula.
Goreng hingga pecah minyak dan tidak terlalu garing.


Tambahan:


Ia akan menghasilkan lebih kurang 1/2 kilo paste. 
Sejukkan dan simpan di dalam peti ais.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...