Isnin, 29 Jun 2009

Tomyam Makanan Laut (Tomyam Seafood)

Bahan-Bahan:

Daging - direbus dahulu supaya empuk
Sotong
Ketam
Kerang
Udang - sukahati,direbus asing
Kupang - kalo suka
150ml susu cair - adjust sendri
1.7L air - boleh campur ngan air rebusan daging tadi
secubit gula
secukup garam
1 sudu teh serbuk perasa
3 peket perencah tomyam ADABI - kalo suka
3 batang serai - dititik (bkn titk noktah ye..)
20 batang cili padi - kalo suka pedas, tambah lg banyak
1 peket cendawan - kalo suka
1 batang lobak merah
5 keping duan limau purut - koyakkan (jgn sampai hancur plak)
4 biji limau nipis
3 tangkai daun ketumbar - racik halus
1 biji bawang holland - potong bulat (kalau xde, bawang bombay pon bleh)
16 biji bwang putih - ketuk (jgn guna penukul plak hehe)


Cara-cara:


Panaskan air bersama bawang putih hingga hampir mendidih.
Masukkan perencah tomyam, serai, daun limau, bawang holland..
Hampir mendidih, masukkan lobak, daging, ketam, kerang, kupang, gula, garam, serbuk perasa, cili dan tunggu hingga mendidih..
Kalau tak masam masukkan air perahan limau nipis...
Masukkan susu cair, cendawan dan daun ketumbar...kacau perlahan2 dan jgn tinggalkan kerana susu tadi akan menjadi ketul2 kalau x dikacau....
Adunan tadi dengan rase masam,lemak,pedas,masin....
Siap dihidangkan....

p/s: jgn campur udang semasa masak kerana air udang akan mengganggu rasa tomyam...
kalau nak makan,baru ambil udang yang dah direbus asing..
susu cair perlu untuk menambahkan lemak dan kelazatan tomyam (kalo xsuka xyah letak ekkk..)



Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...