Ahad, 28 Jun 2009

Ketupat Sotong

Bahan-Bahan:

1 tin susu beras pulut - bersihkan
12 ekor sotong basah - buang kepala, bersihkan
1 biji kelapa - parut, ambil santan pekat dan cair
1.2 sm halia
2 biji bawang merah
1 sudu teh halba
Sedikit gula
12 batang lidi kelapa - dipotong anggaran 3.7 cm untuk penyemat

Cara-cara:

Beras pulut ditanakkan dengan santan cair sehingga masak.
Ambil sedikit dari pulut yang telah ditanak tadi kemudian isikan ke dalam perut sotong setelah itu sematkan sotong dengan lidi.
Buat hingga habis semua sekali.
Aturkan sotong yang telah diisi dengan pulut tadi di dalam periuk setelah itu tuangkan sedikit santan cair dan masukkan bersama bawang merah, halia yang telah dimayang serta halba.
Masak sehingga mendidih setelah itu masukkan santan pekat, garam serta gula secukup rasa.
Sementara itu kacau-kacaukan kuahnya supaya santan tidak bergentel.
Bila sotong sudah masak bolehlah diangkat untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...