Jumaat, 12 November 2010

Telur Sambal

Bahan-bahan:

4-5 biji telur - rebus dan digoreng garing
3 biji kentang - dihiris tebal dan digoreng dahulu
10 biji cili merah - dikisar
10 biji cili kering - direbus dan dikisar
1 biji bawang besar - dipotong bulat
1 keping asam keping - utk rasa masam (jika suka)
Garam/gula

Cara-cara:

Tumis cili merah dan cili kering bersama gula hingga sedikit garing dan pecah minyak.
Masukkan bawang besar. tunggu sampai sedikit layu.
Masukkan asam keping, garam dan perasa
Masukkan telur dan kentang.
Angkat.

Cadangan hidangan 4-5 orang makan

Biasanya pada setiap masakan sambal sy tumis cili kering dan gula dulu  biar pecah minyak dan berkilat sb jika di kelantan, rasa sambal yg manis membuatkan masakan itu sedap.(terpulang pada anda)

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...