Jumaat, 12 November 2010

Kuah Kacang Dal

Bahan-bahan:


100g kacang dal - Basuh dan bersihkan kacang dal beberapa kali800 ml (3 1/2 cawan) air. 
1/4 sudu makan kunyit 
1 biji bawang besar  - dipotong kiub 
1 biji carrot 
1 biji terung hijau bulat - dipotong kiub 
1 biji tomato medium - dipotong baji 
2 cili besar hijau - dipotong setiap 2cm 
100 ml santan atau susu lembu 
1 sudu kecil garam
sedikit perahan asam jawa
125 ml (1/2 cawan ) air
3 sudu besar minyak masak
½ sudu kecil biji sawi (Mustard seeds)
½ sudu kecil jintan manis
1 tangkai daun kari
2 bj. lada kering  - dipotong setiap 2cm
3 bj bawang merah - dikupas dan dipotong halus
3 bj bawang putih - dikupas dan dipotong halus.



Cara-cara:


Masukkan dal ke dalam periuk bersama air dan kunyit.
Masaklah sehingga mendidih dan kemudian kecilkan api.
Biarkan di dalam api yang kecil selama 20 minit lagi.

Masukkan bawang, carrot, terung dan tomato.
Masak lagi selama 20 minit, atau sehingga sayuran di dalamnya agak lembut.
Masukkan santan atau susu lembu dan masukkan garam.

Tambah air asam jawa(agak-agak).
Masak sehingga mendidih lagi sekali, kemudian perlahankan api apabila ramuan nampak agak mesra dan perlahankan api.Rasakan garamnya. Tambahkan cili hijau dan padamkan api selepas 5 minit dan asingkan 
Panaskan sedikit minyak di kuali yang berasingan, goreng biji sawi dan jintan putih (dalam 30 saat).
Masukkan daun kari, lada kering, bawang merah dan bawang putih.
Masak sehingga berbau wangi dan bawang bertukar warna keperangan.
Kemudian masukkan semua gorengan ini ke dalam kuah kacang dal di periuk yang lagi satu.

Panaskan api semula, kacau mesra, biarkan selama lebih kurang 5-10 minit - tutup atas periuk dan padamkan api. 


p/s: Di dalam kuah kacang dhal tersebut boleh diletakkan sesudu dua sambal tumis untuk memberikan rasa lazat yang tidak terhingga apabila dicicah bersama capati/roti canai.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...