Jumaat, 12 November 2010

Putu Kacang

Bahan-bahan ( 1 balang kuih )



1 kg kacang hijau
1/2 kg gula mesin halus
acuan putu plastik atau kayu


Cara-cara:


Goreng kacang hijau dalam kuali di atas api sederhana tanpa minyak hingga kekuningan.
Kemudian buang kulit kacang dengan cara menumbuk dalam lesung besi (kalo tak de lesung guna kacang hijau yang dah dibuang kulitnya.
Setelah dibuang kulit, basuh dan toskan 2-3 jam hingga kering sedikit.
Kisar kacang hijau hingga hancur, halus dan berdebu.
Ayak hingga menjadi tepung.
Jika kasar, kisar hingga halus dan ulangi pengisaran kacang tersebut hingga mendapat hasil yang dinginkan.
Setelah jadi tepung, campur gula mesin tadi dan gaul sebati.
Ambil segenggam adunan, genggam kuat-kuat dan masukkan ke dalam acuan yang sudah ditaburi sedikit gula halus.
Tekan adunan padat-padat dalam acuan. (Jika suka boleh ketuk pada adunan hingga padat.)
Susun dalam talam dan jemur selama 10-15 minit untuk mengeringkannya sambil ditutup dengan selendang jarang untuk menghalang habuk.


p/s: Buang kulit dulu baru basuh, tapi kena lembap sikit2 baru senang tekan dlm acuan, keluar pun elok je....
if terlupa nak buang kulit, tampi asingkan kulit, dan renjis air guna spray supaya lembap tapi jgn sampai basah, agak2 boleh dikepal dan tekan dlm acuan...

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...