Jumaat, 12 November 2010

Serunding Daging

Bahan-bahan:


2 kg daging btg pinang @ Topside - Direbus empuk, carik2 halus
400 gram cili kering
2 labu bawang merah
5 ulas bawang putih
4 cm lengkuas
2.5 cm halia
4 - 5 btg serai
150 gram ketumbar
150 gram jintan Manis - goreng tanpa minyak
250 gram gula perang
1 biji kelapa - perah jd santan pekat
Jus Asam Jawa
50 gram Kerisik (tak letak pun takpe)


Cara-cara


Bahan2 nih blend sekali dgn bwg besar, bwg putih, ketumbar dan jintan
Kemudian tumis bhn2 yg dah blend tadi.
Masukkan gula merah dan kerisik.
Masukkan jus asam jawa (agak2 rasanya)
Masukkan santan pekat
Tumis semuanya sampai pecah minyak dan garing
Tutup api tumisan dan masukkan daging.
Kacau sampai rata, baru bukak api balik ...tp gunakan api yg kecil ..kat sini kesabaran memainkan peranan yg penting...kalau melekat2 "JGN TAMBAH MINYAK!!!"...masukkan sedikit air je...
Dan kacau lah sampai betul kering dan garing ...kacau jgn berketul2 pastikan kita gunakan api yg betul2 kecil ...jgn gatal2 tangan nak besarkan api....


p/s: bila nak siat 2kg daging ni perlukan 2-3 Org Pembantu & Kesabaran Yg Tinggi (percaya la nak siat daging 2 kilo sorang2 ni bukan kerja yg "menyeronokkan" ...
Serunding ni boleh tahan sehingga 8 bulan jika ditutup dan diletakkan di tempat yg kering.
Tahan setahun jika diletak dalam peti ais...
Sepanjang pembuatan serunding ni kena ingat ..jgn sampai dihinggap lalat.. pantang betul.
Dlm bidang masakan serunding ni kesabaran selalunya memberikan hasil yg membanggakan kalau kita sanggup sabar dan belajar tanpa henti ...
Kalau resipi ni nampak hitam bukan sebab hangus ..tp sebab gula merah yg diguna menyebabkan warnanya jd gelap...

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...