Jumaat, 12 November 2010

Apam Gula Hangus

Bahan-bahan:


1 cawan gula + 1 cawan air - jadikan gula hangus
1 cawan majerin @ mentega - cairkan
1 1/2 cawan gula + 3 biji telur - blend hingga gula hancur, telur berbuih
3 cawan tepung gandum
2/3 cawan susu cair @ bancuhan susu tepung
1 sudu besar soda bicarbonat.


Cara-cara:

Masukkan gula hangus bercampur majerin tadi n blend 3 saat je.
Masukkan soda bicarbonat n blend 5 saat.
Tuang adunan yg diblend kedalam mangkuk, campurkan tepung, gaul rata.
Masukkn susu, kacau sebati dengan pengacau telur manual.
Panas kan air dalam pengukus, sementara tu sapu majerin dalam acuan.
Masukkan adunan hingga 1/2 acuan je (ia akan mengembang) bila air kukusan mendidih kukuslah apam selama 15 minit.


Cadangan Hidangan: 10 Orang.
Sedap dimakan bersama kelapa parut bercampur garam/gula.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...