Jumaat, 12 November 2010

Banana Yoghurt Muffin


Bahan-bahan:

120 gm tepung
3/4 gula castor 
1 cawan butter (yg sudah dicairkan) 
4 biji pisang (yg sudah masak) 
1 biji telur besar
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh bicarbonat soda
1/2 sudu teh garam 
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
50 gm plain yoghurt
120 gm tepung
30 ml fresh cream
50 gm walnut - bakar

Cara-cara:

Naikkan suhu oven ke 180C
Lenyekkan pisang.
Pukul gula, serbuk kayu manis dan mentega sehingga kembang
Masukkan telur, pukul lagi
Masukkan yogurt, fresh cream dan walnut
Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam adunan
Kacau tepung sehingga sebati
Masukkan ke dalam cup
Bakar selama 25minit@hingga masak.

p/s: Boleh guna whiping cream brand Arla, Emborg atau Anchor.
Bagi yg xberniaga, beli yg kotak kecil saja sebab ianya tak tahan lama.

Topping, letak crumble brown sugar + tepung + butter+ walnut(ikut suka anda)

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...