Selasa, 2 November 2010

Souffle Coklat

Bahan-Bahan :


150 gm dark chocolate
50 gm mentega
3 biji telur
35 gm gula


Cara-cara:


Didihkan mentega.
Asingkan kuning telur dan putih telur.
Hiris coklat secara kasar, dengan menggunakan pisau bergerigi.
Sapu loyang dengan mentega dan lapisi dengan gula.
Didihkan coklat, masukkan ke dalam mircowave selama kurang lebih satu minit, sampai mendidih, dan keluarkan sebelum hangus(jangan tambah air)
Atau anda boleh medidihkannya dengan menggunakan periuk brsama dengan air panas, tapi jangan gunakan air mendidih.
Campurkan dengan mentega, lalu campurkan kuning telur, sisihkan.
Kacau putih telurnya dengan gula sampai gebu.
Kacau campuran coklat, ratakan dari tengah ke pingir.
Pindah campuran coklat ke dalam loyang, hati-hati jangan sampai mengenai pinggir loyang kerana akan menyebabkan coklat hangus.
Isi hingga 3/4 penuh atau mendekati pinggiran cetakan.
Panggang dengan suhu 170-180 darjah celcius selama 7 hingga 8 minit (awasi). Bahagian atas dan bahagian dalamnya harus meyerupai spons ringan.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...