Bahan-bahan:
180 gm biskut, hancurkan
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1/2 sudu teh serbuk pala
75 gm mentega, cairkan
Inti:
425 gm mangga, hiris nipis
1 1/2 sudu besar gelatin
parutan kulit jeruk (jika suka)
1 buah jeruk, dijus (jika suka)
4 telur, asing kuning n putih
150 gm gula pasir halus
200 gm mascarpone
200 ml krim, kacau
Hiasan:
Hirisan buah2 ikut suka.
Cara-cara:
Sapu loyang 22 cm dengan mentega, lapisi bwhnya dengan kertas.
Campurkan biskut, serbuk2, mentega.
Tuang ke dalam loyang, ratakan dengan senduk lalu sejukkan dlm peti ais.
Kisar mangga dan masukkan 90 ml airnya ke mangkuk tahan panas.
Tambahkan gelatin dan larutkan.
Letak 6 hiris mangga sekeliling loyang, cincang sisanya, campurkan dengan kulit dan jus jeruk.
Putar kuning telur dan gula hingga kental dan gebu.
Masukkan campuran buah tadi, biarkan hingga mulai masak.
Putar putih telur hingga berbuih lembut dan gebu.
Campurkan krim dengan campuran buah, tambahkan putih telur.
Tuang ke dalam loyang, sejukkan.
Keluarkan dari loyang, hias dengan hirisan buah.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan