Rabu, 3 November 2010

Kueteow Th'ng (Thailand Cuisine)

Bahan-bahan:


1/2 kilo kuey teow - celur
sawi n tauge - celur


Sup:


1/2 ekor ayam.
rempah sup bunjut.
1/2 inc halia.
garam secukup rasa,
1 sudu serbuk lada sulah.
daun sup/daun bwg



Hiasan:


5 keping fishcake - potong, goreng
5 biji cili hijau potong bulat, campur sekali kicap manis
1 kg bwg putih - cincang halus
bwg goreng

Cara-cara:

Didihkan air masukkan ayam serta bahan2nya.
anggaran 15 minit toskan ayam sejukan, siatkan isinya.
tambahkan bahan2 sup yg perlu ikut selera sendiri.
Goreng bwg putih hingga kekuningan, tutup api.

Masukkan dlm botol sejukan n tutup botol,


Cara hidangan:

masukkan kuey teow dlm mangkuk
masukkan sawi n toge n fish kek n daging ayam yg telah kita siat2kan
masukkan sesudu gorengan bwg putih berserta dng myknya sekali.
masukkan kuah sup, taburkan bwg goreng n sedikit daun sup/bwg.
akhir sekali masukan cili hijau kicap tadi.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...