Selasa, 2 November 2010

Creme Brulee

Bahan-bahan:


500 cc susu krim
4 biji kuning telur
60 gm gula pasir
1/2 sudu tah ekstrak vanila
45 gram gula merah


Cara-cara:


Campur kuning telur dan gula, kacau hingga rata, lalu sisihkan.
Masak susu krim di atas api sedang hingga ada menggelegak kecil, lalu masukkan campuran telur tadi sedikit-sedikit sambil terus diadun.
Masak hingga mengental sekitar 15 minit.
Tambah vanila ekstrak, adun hingga rata, lalu angkat.
Siapkan 6 buah pinggan kecil tahan panas, lalu tuang adunan tadi ke dalamnya, tutup, simpan dalam peti ais selama 6 jam.


*Jika hendah disajikan, taburi brown sugar di atasnya, lalu panggang selama 3 minit hingga brown sugar meleleh, angkat, dinginkan sebentar, sajikan.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...