Selasa, 2 November 2010

Khao Phad Bai Horapha (Nasi Goreng Kemangi)

Bahan-bahan:


Nasi goreng:
600 gm nasi
2 ulas bawang putih - cincang
4 sudu makan minyak
300 gm daging ayam - hiris nipis panjang
2 sudu makan kicap ikan
2 sudu makan kicap manis
3 sudu makan daun kemangi - hiris kasar
5 biji cili padi - hiris nipis (jika suka pedas)
2 sudu makan bawang goreng


Sambal kicap ikan:
2 sudu makan kicap ikan
4 biji cili padi - hiris nipis
2 biji cili merah - cincang
2 sudu makan air limau nipis


Cara-cara:


Nasi goreng:
Panaskan minyak, lalu masukkan bawang putih, tumis sampai kuning.
Masukkan daging ayam, adun rata lalu tambahkan kicap ikan, kicap manis, dan cili padi, adun rata.
Masukkan nasi, adun sampai rata dan nasi panas, lalu masukkan daun kemangi, adun rata, masak sampai daun kemangi layu, angkat, taburi dengan bawang goreng di atasnya.


Sambal kicap ikan:
Campur semua bahannya, adun hingga rata.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...