Bahan-bahan:
2 sudu makan minyak sayur
75 gm bawang bombay - cincang kasar
2 ulas bawang putih - cincang
2 cm halia - hiris nipis
200 gm daging ayam - potong ukuran 2 cm x 1 cm
400 gm beras - cuci, sejat
1 liter stok/rebusan ayam
3 sudu makan sos tiram
2 sudu makan kicap masin
1 sudu makan kicap manis
1/2 sudu teh minyak bijan
1/2 sudu teh lada serbuk
1/2 sudu teh garam
6 buah cendawan hioko - rendam dalam air panas hingga lembut, hiris kasar
75 gram paprika merah - hiris nipis membujur
100 gram ikan masin - potong ukuran 2 cm x 1 cm, goreng
1 sudu makan bawang putih - goreng
sayur kailan
Cara-cara:
Panaskan minyak sayur dalam lalu masukkan bawang bombay, bawang putih, dan halia, tumis hingga harum naik bau.
Masukkan daging ayam, adun rata, masak hingga berubah warna, lalu masukkan beras, adun rata.
Masukkan stok ayam, sos tiram, kicap masin, kicap manis, minyak bijan, lada serbuk dan garam, adun rata, masak hingga mendidih, lalu tutup, kecilkan api, masak hingga nasi setengah masak.
Tambah cendawan hioko dan paprika merah, kailan, adun rata, hingga masak seluruhnya.
Tabur dengan ikan masin dan bawang putih goreng di atasnya, angkat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan