Selasa, 2 November 2010

Com Chien Voi Tom (Vietnamese Cuisine)

Bahan-bahan:


550 gm nasi
2 sudu makan minyak
250 gm udang, - kupas
3 batang daun bawang - hiris halus
100 gm cendawan merang - belah jadi 2
1 buah zuchini/courgette - hiris melintang nipis
1 buah wortel - hiris nipis bulat
50 gm buncis muda - potong ukuran 2 cm
1 sudu makan sake
1 sudu makan kicap masin (light soy sauce)
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk lada


Cara-cara:


Panaskan minyak, lalu masukkan udang, tumis sampai masak, angkat, sisihkan.
Panaskan sisa minyak, lalu masukkan 1/3 resepi daun bawang dan cendawan merang, tumis hingga layu.
Masukkan zuchini/courgette, wortel, dan buncis, adun rata sampai masak.
Masukkan udang, nasi, sake, kicap masin, garam, dan serbuk lada, adun sampai rata dan nasi panas, angkat, lalu tabur dengan sisa daun bawang di atasnya, sajikan.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...