Selasa, 2 November 2010

Nasi Goreng Ayam Nanas

Bahan-bahan:


2 sudu besar minyak sayur
500 gm ayam - potong dadu
750 cc air rebusan ayam
1 sudu teh garam
450 gm beras - cuci bersih, toskan
3 biji bawang merah - cincang halus
5 ulas bawang putih
1 cm halia - cincang kasar
1 sudu teh ketumbar
1/2 sudu teh lada putih
1/2 sudu teh jintan
1/4 sudu teh serbuk pala
1 batang kayu manis
2 biji pelaga - tumbuk halus
2 biji cengkih
1 batang serai - tumbuk halus
1/2 biji nanas - kupas, potong kecil-kecil
1 sudu makan bawang merah - goreng


Cara-cara:


Campur bawang merah, bawang putih, halia, ketumbar, lada hitam, jintan, serbuk pala, kayu manis, dan pelaga, lalu sisihkan.
Panaskan minyak sayur di atas api sedang, lalu masukkan campuran bahan tadi,tumis hingga harum.
Masukkan ayam, adun rata, masak hingga berubah warna, lalu tambahkan garam, adun rata, masak hingga daging empuk, angkat, sejat, sisihkan.
Masukkan beras dan air rebusan ayam ke dalam periuk, aduk rata, masak hingga mendidih, masak hingga nasi setengah masak dan kuah terserap.
Masukkan daging ayam tadi, adun rata, masak di atas api kecil hingga masak seluruhnya, angkat, lalu taburi dengan nanas dan bawang merah goreng di atasnya, sajikan.


p/s: boleh juga disajikan dala buah nanas yg sudah dikeluarkan isinya.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...