Selasa, 2 November 2010

Mee Phad Thai

Bahan-bahan:


200 gram bakmi kering - rendam air, toskan
3 sudu besar minyak sayur
2 ulas bawang putih - cincang
1 biji telur - dipukul
2 keping tauhu kuning - potong dadu
100 gm udang - kupas buang kulit
1/2 sudu makan acar lobak
3 sudu makan gula pasir
2 sudu makan kicap ikan(sos ikan)
4 sudu makan cuka
1/2 sudu makan paprika
2 sudu makan kacang tanah - cincang kasar
180 gm tauge - cuci, bersihkan
75 gm daun bawang - potong ukuran 3 cm
1/4 sudu teh sebuk cili/cabai
1 biji limau nipis, belah jadi 2


Bahan-bahan:


Panaskan minyak sayur di atas api sedang, lalu masukkan bawang putih dan acar lobak, tumis sebentar.
Tambahkan telur, adun rata, lalu masukkan udang, tauhu kuning, dan bakmi, adun rata.
Masukkan gula, kicap ikan, cuka, paprika, dan 1/2 resepi kacang tanah, adun rata, masak selama 10 minit, lalu masukkan 1/2 resepi tauge, daun bawang, dan serbuk cili, adun rata, masak hingga masak, angkat.
Taburi dengan sisa kacang tanah di atasnya, lalu sajikan bersama-sama dengan sisa tauge dan limau nipis.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...