Isnin, 15 November 2010

Sata Ikan


Bahan-bahan:


1/2 biji kelapa
3 ekor ikan kembung
3 biji bawang merah
5 biji cili merah
1/2 cm halia
daun pisang


Cara-cara:


Bersihkan ikan, buang tulang, salut/gulung dengan kelapa, cincang daging cincang halus.
Masukkan bawang merah, cili merah dan halia sementara salut lagi sehingga sebati.
Isi kon dengan campuran dan tutup bahagian atas.
Ulangi sampai semua dilakukan mengisi kon.
Cucuk kon pada buluh etc dan panggang sampai masak.



p/s: Sata merupakan campuran menarik ikan tanpa tulang segar yang direndam dalam rempah-rempah, dibungkus daun pisang dan dipanggang di atas api arang menyala.
Rasa manis dan pedasnya menjadi pembuka selera ketika bersantai bersama keluarga.


Selain ikan, sata juga telah dikomersialkan dengan makanan laut seperti sotong, udang juga ketam.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...