Bahan-bahan:
Pastri:
280gm tepung gandum - ayak
150g butter
60-70ml air sejuk
kuning telur - untuk sapu
sedikit garam/gula
Inti:
3 sudu besar minyak zaitun
3 biji bawang merah - dicincang halus
2 ulas bawang putih - dicincang halus
300gm dada ayam - dipotong kiub
200gm ubi kentang - dipotong kiub
200gm cendawan dlm tin - cuci dan hiris (blh juga guna cream mushroom)
60gm mixvege
1 sudu besar sos tiram
garam, gula, serbuk lada sulah - secukupnya
1 sudu besar tepung jagung + 2 sudu besar air - larutkan
Sos (putih):
30gm butter
100ml susu segar
30g tepung gandum - ayak200ml air
Cara-cara:
Inti:
Goreng kentang 1/2 masak, angkat dan toskan.
Panaskan minyak dan tumis bawang hingga naik bau
Masukkan ayam, cendawan dan mixvege, kacau hingga masak
Masukkan gula,garam, sos tiram,lada sulah lainnya.
Masak hingga sedikit kering kemudian angkat. Sejukkan.
Sos:
Cairkan butter, masukkan tepung dan kacau selama 2 minit
Masukkan susu, air dan kacau hingga pekat
Angkat dan campurkan dengan bahan inti tadi, biarkan sejuk.
Pastri:
Gaul tepung, garam, gula dan butter(guna tangan je)
Masukkan air sedikit demi sedikit (jgn banyak nanti doh jadi lembik).
Uli menjadi doh, (kalau melekat maksudnyer tak cukup tepung).
Bungkus dan simpan didalam peti ais selama 20-25 minit.
Canaikan pastri 1/2 cm tebalnya, dan terap ke acuan.
Ratakan perlahan2 hingga menutupi keseluruhannya. Potong lebihannya.
Masukkan inti, basahkan pastri dan tutup dengan sekeping pastri lagi.
Guna garfu, tekan kelilingnya
Sapu kuning telur kemudian cucuk atasnya dengan hujung pisau (memudahkan masak)
Bakar pada suhu 180c selama 30 minit atau sehingga masak dan keperangan.
Sejukkan pie, sebelum keluarkan dari acuan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan