Isnin, 15 November 2010

Laici Kang

Bahan-bahan:


40g gula melaka
50g gula kastor
40g biji teratai - direndam
10 biji longan - keringkan
10 keping bunga lili kering - direndam
1 sudu besar biji selasih
1 sudu besar biji sagu - basuh, toskan
2 sudu besar barli - basuh, toskan
kacang atau almond - goreng kering
fungus putih - rendam hingga kembang dan potong kecil2
1 tin laici
700ml air
1 sudu teh esen ros
Ais


Cara-cara:


Masak gula melaka, gula kastor dan air hingga gula larut
Masukkan biji teratai, longan kering, bunga lili kering, biji selasih, sagu & barli
Biar mendidih hingga biji teratai dan bunga lili lembut
Masukkan kacang, laici dan fungus putih
Masukkan esen ros dan kacau sebati
Tambahkan ais, hidangkan.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...