Isnin, 15 November 2010

Donut

Bahan-bahan:


Bahan A 
600 gm tepung gandum 
100 gm tepung naik sendiri 
100 gm gula 
30 gm susu tepung 
1 sudu teh garam 
1 paket yis mauripan 


Bahan B 
1 biji telur - pukul sikit
330 ml air suam 
60 gm majerin 
1 sudu teh bread softener 


Bahan C
500 ml minyak 
1 sudu besar majerin 


Cara -cara:


Gaulkan semua bahan A supaya sama rata. 
Masukkan pula bahan B dan kacau rata selama 20 minit. 
Biarkankan selama 1 jam atau sehinga naik sekali ganda. 
Ambil adunan dan canaikan supaya rata. Terapkan dengan acuan donut. 
Biarkan donut naik lagi selama 20 - 30 minit. 
Panaskan bahan C dan masukkan donut . Perlahan api. 
Goreng donut sehingga kuning keemasan. 
Angkat dan golekkan dalam gula kastor. Hidangkan. 

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...