Bahan-bahan:
Bahan A
600 gm tepung gandum
100 gm tepung naik sendiri
100 gm gula
30 gm susu tepung
1 sudu teh garam
1 paket yis mauripan
Bahan B
1 biji telur - pukul sikit
330 ml air suam
60 gm majerin
1 sudu teh bread softener
Bahan C
500 ml minyak
1 sudu besar majerin
Cara -cara:
Gaulkan semua bahan A supaya sama rata.
Masukkan pula bahan B dan kacau rata selama 20 minit.
Biarkankan selama 1 jam atau sehinga naik sekali ganda.
Ambil adunan dan canaikan supaya rata. Terapkan dengan acuan donut.
Biarkan donut naik lagi selama 20 - 30 minit.
Panaskan bahan C dan masukkan donut . Perlahan api.
Goreng donut sehingga kuning keemasan.
Angkat dan golekkan dalam gula kastor. Hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan